80 år siden Krystallnatten: Markerer med fakkeltog i Hønefoss

Initiativtaker: Audun Bakkerud er blant initiativtakerne til markering av Krystallnatten i Hønefoss fredag.

Initiativtaker: Audun Bakkerud er blant initiativtakerne til markering av Krystallnatten i Hønefoss fredag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er 80 år siden Krystallnatten. I den anledning har Palestinakomiteen i Ringerike, SU og SV og Rødt Ringerike gått sammen om en markering på Søndre torg.

DEL

– 9. november 1938 ble jødiske butikker og virksomheter i Tyskland angrepet og ødelagt, samtidig som jødiske menn og kvinner i alle aldre ble angrepet, sier Audun Bakkerud i Palestinakomiteen.

Du må ikke sove

– Det var fremdeles fred i Europa, men det nazistiske regimet var vel etablert og den rasistiske volden skjøt fart. Vi vet hvordan det gikk. Altfor mange steder i Europa var situasjonen blant folk flest slik at Arnulf Øverlands legendariske dikt var så aktuelt: «Du må ikke sove»

Jeg roper i mørket- å, kunne du høre
Det er en eneste ting å gjøre:
Verg deg, men du har frie hender!
Frels dine barn! Europa brenner!

– Jøder og sigøynere ble forfulgt, plaget, diskriminer og fengslet, lemlestet og drept. Til slutt endte en rasistiske tankegangen og volden Holocaust. Det begynte i det små og endte i systematisk utryddelse, sier Bakkerud.

Snublesteiner: Til minne om familien Scharff. Foto: Anette M. Hallquist

Snublesteiner: Til minne om familien Scharff. Foto: Anette M. Hallquist

– Vi må ikke glemme

– Massakren i en amerikansk synagoge nylig, tydeliggjør hvor viktig det er å markere at denne erfaringen aldri må glemmes og at vi står last og brast på tvers av skillelinjer av politiske oppfatninger og livssyn. Dette må aldri skje igjen.

Nå oppfordrer arrangørene alle partier og organisasjoner i Ringeriksregionen om å delta på arrangementet, og håper at også folk flest i lokalsamfunnet stiller.

– Markeringen vil la fakler lyse i mørket og appellanter er klare for å poengtere hvorfor vi er til stede med felles agenda. Og alle vil bli minnet om sammenhengen mellom Krystallnatten og snublesteinene på Søndre torg, lagt der for å minne oss om den jødiske familien Scharff som ble sendt til Auschwitz høsten 1942 og som aldri kom tilbake, sier Bakkerud.


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.