Gulbrand fra Ådal er Nord-Europas fremste fiolinmaker: Hylles med konsert i Norderhov kirke

HISTOREINTERESSERTE: Corinna Stamm og Anne Sofie Hval med bilde av  Gulbrand Poulsen Enger.

HISTOREINTERESSERTE: Corinna Stamm og Anne Sofie Hval med bilde av Gulbrand Poulsen Enger. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir spill på Gulbrand Engers strenger når hans kongelige fioliner finner veien tilbake til hjemtraktene lørdag.

DEL

Da blir det nemlig storstilt konsert på fiolinene til den Ådalske Askeladden av en oktett, men også tidstypisk dans fra Ringerike. Og selvsagt; historien om Enger, formidlet av instrumentmaker Jens Stenz fra Århus.

Fra Ådal

Gulbrand Enger ble født i Ådal i 1822. Da han døde i København, 64 år senere, hadde han oppnådd status som Kongelig Hoffleverandør i Kongens by, og var ansett som en av sin tids fremste instrumentmakere og reparatører. I tillegg var han en svært habil utøver selv.

Stenz har med seg fem fioliner, to bratsjer og to celli fra Gulbrands hånd, samt en fiolin og en bratsj etter sønnen Hagbart, og to fioliner bygd av sønnen Poul.

Oktett

Musikerne som medvirker er Camilla Rognes, Ingvild Græsvold, Corinna Stamm, Ingrid Godøy, Marie Opsahl, Håkon Skagen, Nikita Sirotenko og Anders Finstad.

Det er Heftet Ringerike, Ringerike Historielag, Venneforeningen Ringerikes Museum, Ringerike Folkedansgruppe og Norderhov kirkes kantor som arrangerer konserten. Historien om Gulbrand vil også bli å lese i Heftet Ringerike som lanseres senere i høst.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags