22. juli blir tv-dramaserie

Tilbakeblikk: God stemning ombord på M/S Torbjørn før katastrofen inntreffer. Stillbilde fra filmen «Til ungdommen, av Kari Anne Moe.

Tilbakeblikk: God stemning ombord på M/S Torbjørn før katastrofen inntreffer. Stillbilde fra filmen «Til ungdommen, av Kari Anne Moe. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere filmer er allerede laget. Snart blir det også dramaserie på NRK.

DEL

Allerede i 2012 kom de første filmene.

Dette året ble det blant annet sluppet to som sto i hver sin ende av skalaen. Mens Hollywoodregissøren Vitality Versace produserte «Utoya Island», en actionfilm på lavbudsjett var norske Kari Anne Moe's «Til ungdommen» adskillig mer seriøs. Da Versace slapp traileren, ba både norsk politi og AUF om å få den fjernet. Bare ett år etter den tragiske hendelsen mente folk det var for tidlig å lage film om temaet.

Moe derimot, sto og filmet sin planlagte dokumentar da det smalt i regjeringskvartalet i Oslo. Tre timer tidligere var hun på Utøya.

– Vi har et helt spesielt materiale, fra Utøya samme dag og kvelden før, og fra regjeringskvartalet rett etter at bomben smalt. Da syntes jeg det ble enda viktigere å lage filmen om Johanne, Haakon, Henrik og Sana. Jeg er glad for å kunne bidra til å fortelle deres historier – det er viktig at vi husker hva det gjorde med oss alle. Jeg var heldig og slapp å oppleve marerittet på nært hold, men det har selvsagt satt spor. Vi dro fra øya tre timer før – jeg har lært hvor små marginene kan være, sier Moe.

Vibeke Løkkeberg lager også en film om hendelsen på Utøya, en dokumentar/fiksjon. Løkkeberg var en av dem som fulgte rettssaken mot Behring Breivik.

– Jeg vil lage en antikrigsfilm, som viser hva våpen gjør med mennesker. Skal barna lære om våpen i dataspill, eller skal de få se hva våpen egentlig gjør, sa Løkkeberg til Dagbladet ett år etter tragedien.

NRK utvikler en dramaserie om 22. juli, som regissør Sara Johnsen, hennes mann Pål Sletaune og to journalister fra Aftenposten er ansvarlige for. Serien vil ikke være på tv-skjermene før om to-tre år.

Sletaune har uttalt at serien er tenkt som et portrett av Norge sett igjennom hendelsene.

– Det er allerede laget mye stoff rundt 22. juli-hendelsen. Det vi gjør er i et mer kunstnerisk og fiksjonsperspektiv. Det er en stor hendelse i norsk historie som fortsatt påvirker mange mennesker, har dramasjef i NRK Ivar Køhn tidligere uttalt til Aftenposten.

Selv har Johnsen munnkurv om den nye dramaserien.

– Det eneste jeg kan si er at vi arbeider med en serie om de menneskene som ble berørt av 22. juli gjennom sitt arbeid. Vi snakker om leger, journalister, politi, skolevesen og lignende, sier den populære regissøren fra Nes i Ådal.

LES OGSÅ: 22. juli er fortrengt av islamistisk terror

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags