Datasentre ble nylig tildelt samme fordel som annen kraftkrevende industri. Mens vanlige kunder betaler en avgift på 16,58 øre per kilowattime for leveranse av kraft, betaler industrien en redusert sats på 0,48 øre per kilowattime, og denne gjelder også datasentre med uttak på over 0,5 megawatt.

Spørsmålet er om denne avgiftsfordelen også skal gjelde datasentre som driver med omstridte kryptovalutaer.

Skattedirektoratet har på oppdrag fra Finansdepartementet vurdert om man kan gjøre et unntak slik at kryptoselskaper ikke får redusert avgift, og har konkludert med at dette er mulig.

LES OGSÅ: Datasenter gir fart i lokalt næringsliv: – Passer som hånd i hanske for oss

Konkret foreslår direktoratet å endre regelverket slik at vanlige datasentre fortsatt får redusert elavgift, mens det gjøres et eget unntak fra denne regelen for datasentre som utvinner kryptovaluta.

Finansdepartementet vil nå gjennomgå Skattedirektoratets utredning og vurdere eventuell oppfølging, skriver departementet i en melding torsdag.

Kryptovault har et av sine omdiskuterte anlegg på Follum i Hønefoss. Selskapets talsmann Gjermund Hagesæter sier til E24 at det ikke vil være lønnsomt å etablere datasentre innen kryptovaluta i Norge hvis avgiftsfordelen fjernes.