Risikerer 21 års forvaring etter drap i Ringerike fengsel

Ringerike fengsel på Tyristrand

Ringerike fengsel på Tyristrand Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En 56 år gammel mann er nå tiltalt for drapet på en 58 år gammel medfange i Ringerike fengsel 25. februar i år. Han risikerer 21 års forvaring.

DEL

Den norsk-polske mannen satt på drapstidspunktet i fengsel for drapet på en vaktmester på Oppsal i Oslo i 2014. Mannen ble i Borgarting lagmannsrett dømt til 17 og et halvt års fengsel for drapet.

Politiet fikk 25. februar melding om at en innsatt i Ringerike fengsel i Tyristrand i Buskerud hadde angrepet en medfange med kniv i ett av fengselets fellesområder. 58-åringen som ble angrepet, døde kort tid etter.

– Den tiltalte er dømt for drap tidligere, og når det da begås et nytt drap under soningen, mener påtalemyndigheten det er så alvorlig at vilkårene for forvaring er til stede, sier statsadvokat Håvard Kalvåg til NRK.

Mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk, er ikke overrasket over den alvorlige tiltalen, og heller ikke at aktor mener saken er så alvorlig at han kan få inntil 21 års forvaring.

– Han er jo dømt for drap tidligere, og det innebærer at vi var forberedt på en så streng tiltale, sier Ihlebæk.

LES OGSÅ: Politiet mener drapssiktet slipte kniv i fengselet

Sakkyndige mener den tiltalte 56-åringen er tilregnelig.

Mannen som ble drept, satt i varetekt i Ringerike fengsel i påvente av at en overgrepssak skulle opp for retten. 56-åringen har innrømmet å ha drept ham, og har forklart at han gjorde det fordi mannen var dømt for sedelighetsforbrytelser mot barn.

Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene, og flere stilte spørsmål rundt sikkerheten i norske fengsler.

Rettssaken skal etter planen starte i Ringerike tingrett fra den 12. desember.

Artikkeltags