I forbindelse med etterforskningen av mannen avdekket politiet et låsbart, lydtett rom med seng og toalett i kjelleren i mannens bolig.

På veggene i kjellerrommet var det tykke tepper, og luftingen i kjellerveggen var tett.

– Dette er innredet slik at det er egnet til frihetsberøvelse av barn. Det er toalett, kjøleskap, barnebøker, lego, godteri og sengetøy for barn i rommet, sier politiadvokat Julie Dalsveen til Hadeland.

Over tid

Dalsveen sier til TV 2 at rommet er egnet for å holde barn der over tid.

I rommet skal det også ha vært satt opp et overvåkningskamera og en mikrofon.

– Mannen har forklart at rommet var en form for substitutt for det å ikke ha unger selv, sier Dalsveen til TV2.

Mannen i 40-årene ble i mai pågrepet av politiet i forbindelse med en sedelighetssak i et annet politidistrikt.

– Det var under ransaking av siktedes bopel at vi avdekket rommet. Det er bekymringsfullt, men vi har ikke avdekket noe under etterforskningen som tilsier at det har foregått straffbare handlinger på rommet eller på mannens adresse, sier Dalsveen.

Hun ser imidlertid ikke bort fra at avdekkelsen av rommet har avverget straffbare forhold. I avhør med politiet skal den siktede mannen ha forklart at det ikke har vært barn i rommet, og at han ikke har kontakt med barn.

Funnene førte til at den overgrepssiktede mannen også ble siktet for forsøk på frihetsberøvelse og for besittelse av bilder som viser framstilling som seksualiserer barn.

Mannen nekter straffskyld for nesten alle postene i siktelsen.

– Han har forklart seg om alt til politiet, men jeg kan ikke kommentere innholdet, sier mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, til VG.

Siktede ble framstilt for varektektsfengsling i mai, og løslatt i juli da det ikke var grunnlag for videre fengsling.

Sosiale medier

Den siktede mannen skal også ha funnet bilder av barn på sosiale medier, kartlagt hvor de bodde og besøkt flere titalls adresser flere steder i Norge og Sverige.

I forbindelse med etterforskningen fant politiet en GPS hos mannen. Her var det plottet inn over 70 adresser i Norge og Sverige. Flere av punktene skal ha vært merket med navnene til barna som bor der.

– Siktede har avdekket navn på barn via sosiale medier. Han har leid bil opp mot 50 ganger og reist til adressene, sier Dalsveen.

– Vi har oversikt over 48 leiebiler siktede har disponert i perioden 2011–2014. Interpol og svensk politi har bistått i arbeidet. Det er ikke avdekket straffbare forhold knyttet til disse adressene, sier politiadvokaten.

 

– Er noen av adressene innenfor Vestoppland politidistrikt?

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke geografiske områder det dreier seg om. Vi vil heller ikke kommentere hvor mannen er bosatt, sier Dalsveen.

Etter det Hadeland erfarer er siktede tilflytter på Hadeland, og boligen med den spesielle kjelleren er på Hadeland.

- Det et viktig for oss å få folk til å tenke seg om før de legger ut bilder av barn. Her ser vi at helt ordinære bilder på internett som blir brukt til noe annet enn man ser for seg når de blir publisert. Siktede har sporet opp adresser der det bor unger, leid biler og kjørt mot adressene. Det bør være et tankekors når folk legger ut opplysninger om seg selv og ungene sine. Enkelte kan misbruke slik informasjon, og unger har ikke mulighet til å beskytte seg mot dette, sier Dalsveen.

Mannen er også siktet for å ha oppbevart seksualiserte bilder av barn.Han skal også ha hatt vanlige bilder av barn, flere av dem innrammet og plassert på sitt nattbord. Disse skal være lastet ned fra internett.