Gå til sidens hovedinnhold

Straffedømte jobbet som avløsere for fengselsansatt

Artikkelen er over 2 år gammel

En fengselsansatt skal ha hatt stående 50 privateide sauer på arbeidsplassen. Fengselet anmeldte selv saken, men politiet vil ikke etterforske. Det aktuelle fengselet er i Buskerud.

Det bekrefter fengselslederen ved det aktuelle fengselet til Drammens Tidende.

– Ja, jeg kan bekreftet at dette dreier seg om en tidligere ansatt hos oss, sier fengselslederen.

Både den aktuelle ansatte og hans leder har sagt opp stillingene sine.

Til VG sier lederen at da fengselet ble oppmerksomme på det som foregikk i fengselets gårdsdrift, undersøkte de forholdene og gikk til anmeldelse, slik at politiet kunne finne ut av om det var begått straffbare forhold, særlig i form av økonomisk gevinst.

– En av de ansatte ved fengselet hadde et 50-talls dyr som personen selv eide, i fengselets drift. Samtidig hadde den ansatte ti dyr som tilhørte fengselet på sin egen gård. Vi fant raskt ut av at denne sammenblandingen ikke var akseptabel, og at det kunne være brudd på en rekke straffelovsbestemmelser, sier fengselslederen til avisen.

Les også

Ampert badebuksedrama på Drammensbadet: – Latterlig at politiet må rykke ut

Var avløsere

Fengselslederen sier at denne typen drift skal ha pågått over minst tre år.

– Innsatte har også hatt befatning med dyrene, ved at de har vært avløsere. Dette er en tjeneste som man ellers måtte ha betalt for, og det er i strid med hvordan innsattes arbeidskraft skal brukes og det er langt på vei misbruk av tilliten som er gitt de ansatte, sier fengselslederen.

– Er dere skuffet over at politiet har henlagt saken?

– Når vi har påklaget påtalemyndighetens henleggelse av saken, ligger det i sakens natur at vi ikke deler påtalemyndighetens vurdering av saken. Det er ingen tvil om at det er krevende å skulle anmelde egen virksomhet og utfordrende for arbeidsmiljøet i fengslet når saken trekker ut. Vi mener likevel at en etterforskning vil kunne klargjøre hva som har funnet sted av ulovlig praksis og at dette veier tyngre, sier fengselslederen til VG.

LES OGSÅ: Tre menn dømt til fengsel etter å ha banket opp feil mann i Hokksund

Leder: – Handler om tillit

Lederen viser til at Kriminalomsorgen er avhengig av høy etisk standard blant sine tjenestemenn og kvinner, og tillit i samfunnet.

– En etterforskning av de forholdene som er beskrevet i vår opprinnelige anmeldelse, ville kunne avklare straffbare forhold og omfang på dette, samt gjenopprette den tillit som etaten er avhengig av, både internt og eksternt, sier fengselslederen.

– På generelt grunnlag må en kunne si at klare brudd på regler og retningslinjer innen offentlig tjenesteutøvelser bør straffeforfølges der det foreligger en viss alvorlighetsgrad for å opprettholde den alminnelige tillit til statens myndighetsapparat.

LES OGSÅ: Kjørte ut med moped i fylla – ble funnet blodig og forslått på sofaen