Tidligere i sommer ble kreps fanget og sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Men ifølge forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Sigrid Haande, var formålet med fisket ikke å ha prøvesvar klare til årets krepsesesong.
– Metodikk må utvikles først, og analysene som må gjøres er ganske omfattende. Arbeidet skal startes opp utover høsten, sier Haande.
LES OGSÅ: Krepsestart med en viss uro
Ingen grunn til bekymring nå
– Er det noen grunn til bekymring for å spise kreps?
– I 2011 ble 10 kreps målt med de metodene vi har nå. Da fant vi spor av algetoksiner, men veldig lave konsentrasjoner i kjøttet, sier forskeren.
Ut ifra de få analysene som er gjort vil hun si at faren ved å spise kreps fra Steinsfjorden er veldig liten.
– Det er ingen grunn til bekymring ut ifra det vi vet. Vi har ikke funnet noe som gir grunnlag for det, sier Haande.
– Så ille ut
Forskerne fant ut at man måtte spise flere kilo krepsekjøtt hver dag for å komme opp i nivåer som kunne være farlige. Selv om algeoppblomstringen var svært synlig i vår, påpeker hun at dette har skjedd omtrent annethvert år de siste årene.
– Men det så fryktelig ille ut i år, er hun enig i.
– Når kan analysene av årets kreps være klare?
– To kolleger ved Veterinærinstituttet er i gang med å prøve ut metodikk. Vi har ikke så gode metoder i dag, og derfor er det viktig å bruke tid på å utvikle metoden, sier Sigrid Haande, uten å kunne gi noen dato for prøvesvar.
Resultatene av analysene av algetoksiner i kreps i 2011 ble ifølge henne formidlet til kommunene.
LES OGSÅ: Dette kan du gjøre med krepsen du får
Forskningsprosjekt
Steinsfjorden er med i et treårig forskningsprosjekt, som ble startet opp sist vår og skal utvikle overvåkingsverktøy og kontrollstrategier for bedre vern av edelkreps.
Forskerne vil også finne ut om algene og vannkvaliteten i Steinsfjorden kan påvirke krepsen negativt og om giftstoffene kan finnes i krepsen.
LES OGSÅ: Neppe rekordfangst av kreps i år