Bør ordføreren i Ringerike få 300.000 kroner mer i lønn?

Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) – eller rettere sagt den som blir ordfører etter høstens valg – kan få en betydelig lønnsøkning på 300.000 kroner dersom politikerkollegene vil det.

Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) – eller rettere sagt den som blir ordfører etter høstens valg – kan få en betydelig lønnsøkning på 300.000 kroner dersom politikerkollegene vil det. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flertallspartiene vil gi ordfører en lønnsøkning på 300.000 kroner. Hans Petter Aasen (Sp) mener det er for drøyt.

DEL

I dag behandler kommunestyret saken om godtgjørelse for de folkevalgte.

Stått stille

Ordfører Kjell B. Hansens lønn har stått på stedet hvil på 585.000 kroner siden 2008. Nabokommunene Jevnaker og Hole har begge høyere godtgjørelse til ordførerne.

LES OGSÅ: Ordførerlønna har ikke økt med ei krone siden 2007

Nå foreslår et tverrpolitisk utvalg at ordførers lønn skal være den samme som en stortingsrepresentants. Stortinget vedtok nylig å gi seg selv en økning på 20.000 kroner og ha en lønn på 885.491 kroner.

Dette får også konsekvenser for de andre godtgjørelsene. Varaordfører, medlemmer i formannskapet, komiteledere og gruppeledere får beregnet godtgjørelsen ut fra hva ordføreren får og dermed vil også deres godtgjørelser gå betydelig opp.

Aasen foreslo lavere økning

Hans Petter Aasen (Sp) mener politikerne bør gi seg selv en mindre økning.

Hans Petter Aasen (Sp) mener politikerne bør gi seg selv en mindre økning. Foto:

Hans Petter Aasen (Sp) er enig i at det bør være en økning, men foreslo selv en økning til at ordføreren skulle fått 675.256 kroner. Det tilsvarer den økningen ordføreren skulle hatt hvis en fulgte lønnsoppgjørene i kommunal sektor i de årene lønna til Hansen har stått stille.

– Jeg mener det er for stor avstand mellom forslagene. En voldsom økning i godtgjørelser kan skape mistillit mellom velgerne og politikerne og mellom ansatte og politikerne, advarer han.

– Har Ringerike kommune råd til en slik økning?

– Vi har trange rammer. Når summen til politikerne øker må vi ta det fra et annet sted. Da blir det snakk om hva som er viktigst å prioritere, sier han.

– Ingen fornuftig grunn til at den ikke skal øke

Helge Stiksrud (V).

Helge Stiksrud (V). Foto:

Helge Stiksrud (V) mener det er riktig å øke godtgjørelsen ut fra et rimelighetshensyn.

– Ordførers lønn har stått stille så lenge. Det er ingen fornuftig grunn til at den ikke skal øke. Dessuten bruker vi i Ringerike lite penger på politikerne sammenlignet med andre kommuner, sier han.

Ordfører Kjell B. Hansen har tidligere sagt at han mener det er fornuftig å øke lønna nå selv om han understreker at det ikke er lønna som motiverer han.

LES LEDER: Står lønn i veien for de beste?

Artikkeltags