Gå til sidens hovedinnhold

Kun 2 prosent av kommunene vil slå seg sammen

Artikkelen er over 5 år gammel

Minst 10 prosent av kommunene sier nei til sammenslåing med andre kommuner, kun 2 prosent sier ja.

Minst 42 kommuner har bestemt seg for at de ikke vil slå seg sammen med andre kommuner, skriver Nationen , som har samlet informasjon fra fylkesmennene i 17 av de 18 fylkene hvor kommunereform er aktuelt.

Det er bare i Hedmark og Møre og Romsdal at det ikke er noen kommuner som har bestemt seg for å gå imot sammenslåing, i de 15 andre fylkene er det minst 42 kommuner som har bestemt seg for å være alene. Kun ni kommuner ønsker sammenslåing. Om et halvt år må kommunene ha bestemt seg.

Lokalt har Ringerike og Jevnaker lenge hatt en felles utredning, som fikk en ny start da Hole vendte seg bort fra Bærum og tilbake mot resten av ringeriksregionen. Samtidig har røster i Jevnaker igjen uttrykt tilhørighet til Hadeland.

LES OGSÅ: Buskerud vurderer å slå seg sammen med naboene

Folkeavstemning

Hemnes er en av kommunene i Nordland som sier nei til sammenslåing, fordi de ikke har noe å vinne på det, ifølge ordfører Christine Trones (H).

– For det første er vi en kraftkommune. Vi har så langt gode kraftinntekter som gjør at vi kan opprettholde et høyt servicenivå. I tillegg er vi eneste kommune på Helgeland uten eiendomsskatt på privat bolig. Ved harmonisering med andre, er det et onde som vil bli tilført innbyggerne våre, sier hun til avisen.

På Sør-Jæren skal det 25. april være folkeavstemning om sammenslåing av kommunene Time, Klepp og Hå. Stavanger Aftenblad skriver at det nå blåser en ja-vind over Jæren. For tre år siden var bare en av ti politikere i Hå for kommunesammenslåing. Nå sier nærmer seks av ti ja til å slå sammen Time, Klepp og Hå, skriver avisen, som har gjort en spørreundersøkelse blant de 91 politikerne som utgjør kommunestyrene i de tre jærkommunene. 80 politikere har besvart undersøkelsen.

Selv om flere av politikerne sier ja til sammenslåing, er de usikre på utfallet av folkeavstemningen 25. april.

Knapp motstand

En meningsmåling utført av Sentio for Klassekampen ved nyttårsskiftet viste at det fortsatt er flertall i befolkningen mot kommunesammenslåing, men det er bare så vidt.

50,6 prosent av de spurte svarte at de ikke ønsker at deres kommune skal slås sammen, som er noe lavere enn i august da 55,9 prosent svarte det samme. 44,8 prosent sa ja til sammenslåing med én eller flere nabokommuner, mot 35,5 prosent i august.

Kommunene har frist på seg til 1. juli med å fatte vedtak om de ønsker å slå seg sammen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.