Enorme forskjeller i hvor mye kommunene krever for å søke byggetillatelse

Hole kommune er tredje dyrest i landet når det kommer til behandling av byggesøknader.

Hole kommune er tredje dyrest i landet når det kommer til behandling av byggesøknader. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De dyreste kommunene her i landet krever mer enn tre ganger så mye som gjennomsnittet bare for å la deg søke om å få bygge hus. Hole kommune er nummer tre på verstingtoppen.

DEL

Norske kommuner krevde i gjennomsnitt 13.699 kroner for å behandle byggesøknader i fjor. Det er nesten 10 prosent mer enn i 2016, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikken avslører store forskjeller i hvor høye gebyrer kommunene tar for å behandle søknader om byggetillatelse. Mens du i enkelte kommuner kan søke gratis om å få bygge en enebolig på opptil 200 kvadratmeter, vil du i andre kommuner måtte ut med flere titusen kroner, viser en gjennomgåelse Forbrukerrådet har gjort av tallene som er innrapportert gjennom Kostra, Kommune-Stat-Rapportering.

– Mange av de 30 dyreste kommunene ligger i samme område, de er ofte nabokommuner til storbyer og har mange av de samme utfordringene. Likevel er det store sprik i størrelsen på byggesaksgebyrene. Da må vi stille spørsmål ved om de krever mer enn de faktiske kostnadene ved behandling av søknaden, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til NTB.

Røyken kommune i Buskerud har tatt over topplasseringen som Norges dyreste kommune å søke byggetillatelse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden. I Nittedal, som i 2016 krevde 60.000 kroner for den samme tjenesten og da var den desidert dyreste kommunen, rapporterte i fjor inn 44.050 kroner.

Den tredje dyreste kommunen er Hole i Buskerud, som krever 41.300 kroner for å behandle en byggesøknad for en enebolig på 200 kvadratmeter.

LES OGSÅ: Hole går så det suser uten Thon-millioner

Artikkeltags