I 2006 ble ærverdige Baker Narums kafé i Hønefoss nedlagt. I 2013 gjenoppstår den som Klevjer Konditori på Helgelandsmoen.

- Interiørmessig var kafeen usedvanlig flott. Fire-fem generasjoner har et forhold til ”gamle Narum”. Det ligger mye god hønefossladder i disse møblene, sier Thomas Klevjer.

Vi sitter i en provisorisk selvbetjenings kafé i andre etasje i det flotte trebygget til Galleri Klevjer på Helgelandsmoen. Om et halvt år blir tømmerveggene borte bak brystning og utbygde vegger.

Arkeologdetektiv

Da Klevjer jobbet i Fengselet i 2006 og hørte om nedleggelsen, tenkte han at kafeen kanskje kunne flyttes dit. En del av interiøret ble kjøpt opp, men kafédriverne ønsket et mer moderne preg.

Klevjer etablerte seg på Helgelandsmoen og kjøpte med seg kaféinteriøret fra Stiftelsen Fengselet. Etter noen år ble det gamle kornmagasinet og militære depotet en del av Galleri Klevjer. Og hvorfor ikke sette opp Narum-kafeen der?

Men mye av interiøret manglet.

– Jeg har drevet detektiv-arkeologi og sporet opp gjenstander. Samlingsjobben tok en ekstrem vending etter seks år. En snekker har hentet ut en dør som var bygget inn i en vegg i kafeen.

Søylene, hyllene over disken og inngangspartiet og rekkverket er tatt ut og lagret i trebygget. Speilene er også «kommet til rette». Til og med den gamle kaffekjelen er på plass.

Lysekroner skal det også bli i Klevjer Konditori:

– Jeg har fått laget sju reproduksjoner av de gamle lysekronene.

En helhetlig plan

– Jeg vil lage et eventyrlig sted - en flott attraksjon. Selv om det ikke er bilder i alle rom, så skal det være spennende å gå her.

Fire store «stuer» skal innredes etter ulike temaer i trebyggets andre etasje. Foruten kafeen fra 1920, blir det et 1820-rom i empirestil, som er epoken da trebygget ble oppført på Norderhov. En 2020-stue skal inneholde visjoner.

– Det blir for ambisiøst med et 2120-rom, så i stedet blir det et middelalderrom. Tidsepoken er 0821-1280, de samme tallene som i 1820, sier Klevjer.

I 2013 skal også toaletter være på plass og i 2014 blir det galleributikk.

Søker kafévert

Renovering av denne sort koster.

– Sparebanken har gitt 444.000 som skal gå til de historiske detaljene i gjenskapingen av kafeen. Selv må jeg investerer litt mer i dette prosjektet.

Klevjer Konditori får et lite, men moderne kjøkken. Maleren, galleristen og eiendomseieren har ingen planer om å ta på forkle.

– Jeg er ut etter en samarbeidspartner som vil drive kafé. Og jeg ønsker også bilder og fakta om kafeen og bildemateriell fra kaféliv i Hønefoss på 1920-tallet.