Flere i Den norske kirke reagerer på Jan Hanvolds og Visjon Norges kobling mellom betaling og helbredelse.

– Koblingen er midt sag tvilsom, sier biskop i Nidaros, Herborg Oline Finnset til NRK Buskerud.

De har vært i kontakt med flere biskoper som støtter Per Arne Dahls kritikk av Visjon Norge. I en kronikk i Drammens Tidende og flere andre medier tok biskopen i Tunsberg denne uken et oppgjør med Jan Hanvold.

BAKGRUNN: Biskopen tar oppgjør med pengepredikant Jan Hanvold

Får kollegial støtte

– Sammenblandingen av skråsikre løfter om helbredelse og i overkant frimodig pengeinnsamling, står i fare for å krenke sårbare kvinner og menn som mer enn noe lengter etter helbredelse og fred. Å knytte helbredelse til penger – selv om det er gaver – bidrar til å gjøre mindre synlig på hvilken måte helse også er noe vi mottar av Guds nåde, skriver Dahl.

Finnset bekrefter at de møter mange som er blitt skadeskutt i møte med Visjon Norge.

Det er ikke sånn at du får flere aksjer i himmelen om du har betalt mer. Vi har alle bare tilgang på én aksje, sier hun til NRK.

Også biskop i Borg, Atle Sommerfelt, og Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, stiller seg bak Dahls kritikk.

– Det er ingen som nekter Hanvold religionsfrihet, men som leder i Den norske kirke så må vi markere at dette er en helt annen religiøsitet enn det vi står for, sier Sommerfelt til NRK.

Nylig skal Hanvold ha tatt æren for å helbrede en mann i Kongsberg. Mannens datter uttalte seg kritisk overfor Visjon Norge-sjefen og skrev at det var «legene og sykehuset som fortjener all ære og ros».

Avviser kritikken

– Han nærmest på vegne av Gud, gir løfter som mennesker ikke kan gi. Dette handler om sårbare mennesker som på ulike måter ønsker å bli friske. Men å koble velsignelser og helbredelse opp mot betaling er veldig betenkelig og en vanskelig balansegang, sier Byfuglien som ber Hanvold lytte til Per Arne Dahl og gå i seg selv.

Jan Hanvold på sin side avviser kritikken og benekter at de selger frelse eller tar betalt for helbredelse.

– Vi blander aldri penger og helbredelse eller penger og frelse. Det er ikke slik at vi går ut og lover helbredelse. Vi bare ber for folk, så er det Gud som helbreder – ikke oss, uttalte Jan Hanvold til Drammens Tidende tidligere denne uken.