Gå til sidens hovedinnhold

Menighet i Hordaland anmelder politiet etter aksjon mot familien som nå sitter i kirkeasyl i Hønefoss

Artikkelen er over 3 år gammel

Menigheten i Fitjar huset den afghanske familien før de kom til Hønefoss. Nå anmelder de Politiets utlendingsenhet (PU) for måten de ble hentet på.

I februar ble familien hentet av politiet. Menigheten Nytt Liv anmelder nå Politiets utlendingsenhet (PU) for måten aksjonen ble gjennomført på, skriver NRK.

– Jeg reagerer først og fremst på brutaliteten i det som skjedde. Det var tre små barn i menighetslokalet. Likevel knuste politiet seg inn, sier pastor Frank Håvik, forstander i menigheten, til NRK.

Håvik har med menigheten i ryggen anmeldt PU til Spesialenheten for politisaker. Menigheten mener aksjonen var å regne som uforholdsmessig politibrutalitet, brudd på politiinstruksen samt brudd på familiens menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Unge Venstre vil avskaffe ordningen med kirkeasyl

I slutten av februar hentet politiet, etter en beslutning gjort av PU, ekteparet og deres tre barn ut av menighetshuset på Fitjar. Politiet har hevdet at bygget ikke kan kalles en kirke, men en bolig.

Familien og menigheten framholdte imidlertid at de var beskyttet av den norske kirkeasylpraksisen.

Les også

Kirkeasylantene: – Vi er fortsatt redd for å legge oss til å sove

 

– Politiet foretar som hovedregel ikke pågripelser i kirkebygg eller bedehus tilhørende kirken. Boligen som personene har bodd i er ikke et kirkebygg, skriver Anne-Karin Storhaug, fungerende sjef ved juridisk seksjon i (PU), i en epost til NRK.

Familien tapte i mars retten til å bli i landet. Familien sitter nå i kirkeasyl i Hønefoss.

Les også

Kirkeasylantene kan bli boende i kirken i ett år til: – De blir så lenge det er nødvendig

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken