- Kan være ting en ikke ser

Risiko: Ola Tronrud, som selv flyr helikopter, sier at utfallet ofte blir dødelig når rotoren på et helikopter treffer gjenstander.

Risiko: Ola Tronrud, som selv flyr helikopter, sier at utfallet ofte blir dødelig når rotoren på et helikopter treffer gjenstander. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Hver gang en lander på ukjente steder, kan det være ting en ikke ser, sier Ola Tronrud.

DEL

Ola Tronrud har flydd helikopter i 25 år uten uhell.

- Man skal være veldig, veldig forsiktig. Rotoren er veldig sårbar. Hvis man kommer borti noe, går det galt. Da ender det nesten alltid slik som denne ulykken, sier han og viser til den fatale styrten på Sollihøgda tirsdag.

Tronrud understreker at han ikke kjenner ulykken ut over det han har fått med seg gjennom media.

Greit vær

- Jeg har sett noen videoer av ulykken, og jeg tror ikke det var noe problem å operere i det været som var. Luftambulansen er nok vant til å operere i dårligere sikt enn det var da. Et annet helikopter kom til stedet og landet etterpå, så det var jo mulig å fly, sier han.

Selv er han svært obs på kraftledninger.

- Man må være veldig, veldig varsom. Det tenker jeg på hver gang jeg flyr. Man må komme seg i sikker avstand fra bakken. Men det kan jo ikke luftambulansen gjøre, de må gjøre en jobb, og den får de ikke gjort uten risiko. De kan jo ikke slutte å bringe folk til sykehus av den grunn, påpeker han.

Store konsekvenser

Ola Tronrud sier at det er luftambulansen som har mest erfaring på å lande i ulendt terreng og under varierende og vanskelige værforhold.

- Hver gang en lander på en ukjent plass, kan det være ting en ikke ser.

Han trekker en parallell til bilkjøring.

- Det er lett å kjøre bil. men det er også lett å gjøre feil. Hvis man ikke er oppmerksom, kan man rygge på en lyktestolpe, og får en bulk i bilen. Men hvis du kommer borti noe med rotoren, er det ikke et helikopter lengre. Da detter du rett ned.

Imponert

Tronrud er imponert over jobben luftambulansen gjør og har gjort.

- Jeg har ikke registrert noen ulykker med luftambulansen de siste 10 årene. Tenk på hvor mange de har reddet. Statistikken til Luftambulansen er ganske god, sier Ola Tronrud.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken