- Kan være alt eller ingenting

Artikkelen er over 12 år gammel

– Det er altfor tidlig å si om man kan starte utvinning ved Ertelien, sier Morten Often i Norges Geologiske Undersøkelse (NGU).

DEL

Selv om prøveboringene har vist store forekomster av nikkel og kobber, finnes det ingen garanti for at den helhetlige forekomsten i området er stor nok, mener forskeren.

– Det er klart at disse funnene kan føre til gruvedrift, arbeidsplasser og gode inntekter for både bedriften og lokalsamfunnet, men det kan også vise seg å ikke resultere i noe som helst, påpeker Often.

Store investeringer

Han synes riktignok det er hyggelig å høre at prøveboringen har gitt resultater.

– Dette er utvilsomt en god start og en lovende indikasjon på forekomsten. Men dette kan også være alt de finner. Vi må huske på at det gjenstår omfattende kartlegging før man setter i gang en eventuelt bedrift, sier han.

– Det vil dreie seg om store investeringen for å utvinne nikkelen, og da er man avhengig av en solid forekomst for å få det nødvendige overskuddet.

Høy pris

Often forteller om en global "leteboom" etter nikkel og andre metaller.

– Det henger sammen med økt behov. Spesielt utviklingen i Kina og India betyr mye. Der øker kravet etter datamaskiner og biler, og dermed trengs det mer metall.

Prisen på nikkel har økt betraktelig de siste årene, og utvinning av metallet er god butikk.

– Dette er produkter som lett lar seg eksportere, så uavhengig av hvor bedriften etableres er det et globalt marked.

– Prisen på nikkel har kanskje nådd en topp akkurat nå, men mye tyder på at den vil holde seg høy i ganske lang tid, forteller Morten Often.

Artikkeltags