Mange offentlige bygg i Hønefoss har de siste månedene blitt utsatt for taggere, som har satt sine kruseduller og tegninger på vegger der de har vært uønsket. Blant de berørte er Hov ungdomsskole, Hønefoss videregående skole, Veienmarka ungdomsskole, Hønefoss skole og Ringerike rådhus.
Etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen opplyser at politiet ikke har fått tips som har hjulpet politiet til p komme nærmere de fargeglade taggerne.
Politiet betegner tagging som grovt skadeverk, og ser med bekymring på at aktiviteten ser ut til å øke.
- For dem som blir dømt for tagging svir ofte erstatningskravet mer enn selve straffen. Dersom en ungdom dømmes for tagging vil straffen ofte være betinget fengsel eller samfunnsstraff, men erstatningskravene pleier å være seks-sifrede, sier politiadvokat Petter Solberg.
Dyrt
- De som gjør dette, bør tenke på at et erstatningskrav i hundretusenkronersklassen vil forfølge dem opp i voksen alder helt til de kan betale kravet. Foreldre kan bli erstatningspliktige dersom barna mangler tilsyn. Da kan de måtte punge ut med 5.000 kroner for hvert tilfelle av tagging, opplyser politiadvokaten.
Barn under 15 år, som er den kriminelle lavalder, vil ikke kunne straffeforfølges. De kan imidlertid bli utsatt for sivilt søksmål og der dømmes til å betale erstatning.
Solberg sier at politiet vil intensivere etterforskningen dersom ikke taggingen stanser.
DNA
- Politiet har metoder for å finne ut hvem som har vært på stedet, for eksempel DNA. Vi kan også gjennomføre andre typer undersøkelser, for eksempel finne ut hvilken type maling som er brukt, sier Solberg.
Han karakteriserer den vanlige taggeren som er ung gutt som gjør seg førstegangskriminell ved å rable på andres vegger. Han innrømmer at noen av dem faktisk tegner fint.
- Problemet er at folk ikke vil ha det på veggene sine, sier han.
Solberg sier at noen av taggerne tagger for å spre signaturen sin, mens andre vil uttrykke seg.
- Jeg tror ikke de tenker gjennom hvor store utgifter de påfører fornærmede, sier han.