Kan bli stengt for godt

Eggemoen flyplass kan bli lagt ned.

Eggemoen flyplass kan bli lagt ned.

Artikkelen er over 9 år gammel

Flyplassen på Eggemoen stenges midlertidig fra 1. november. Flyklubbene i Ringerike frykter det blir for godt.

DEL

Denne uken fikk flyklubbene i Ringerike beskjed fra flyplasseier Ola Tronrud om at flyplassen på Eggemoen stenges fra 1. november, og at all flyging må opphøre etter denne datoen. I tillegg har flyklubbene fått beskjed om å fjerne alt de har av fly og eiendeler på og rundt flyplassen.

- Tråkket på

- Vi føler oss tråkket på, sier leder i Ringerike mikroflyklubb, Helge Støvern.

Han oppfatter beskjeden fra Tronrud som at flyplassen legges ned for godt.

- Det vil i tilfelle være en katastrofe for klubbene, sier han.

De siste to årene har interessen for flyging økt dramatisk, ifølge Støvern. Hans klubb alene har opplevd en medlemsvekst på over 50 prosent, i tillegg til at økonomien etter hvert er blitt god.

- Det er veldig mange som blir rammet av at flyplassen stenger nå. Det har vært flyklubb der oppe i over 50 år. Å få denne beskjeden nå, er veldig vondt. Vi skjønner det ikke, sier Støvern, som nå er på utkikk etter et jorde der klubben hans kan fortsette flygingen.

Mangler konsesjons

Flyplasseier Ola Tronrud bekrefter at flyplassen stenger 1. november. Han forteller at han stenger flyplassen for å ruste den opp, bedre banedekket og se på hvilken lengde banen skal ha. Hans mål er å lage en flyplass som kan ta imot større fly. Dagens aktivitet på Eggemoen er ikke lønnsom, ifølge Tronrud.

Men for å gjøre flyplassen lønnsom og for å utvide den, må Tronrud søke om konsesjon. Til tross for at banen stenges allerede 1. november og byggingen planlagt, er ikke konsesjonssøknaden sendt ennå.

- Det er en vurdering jeg har tatt, sier Tronrud, som sier han helt siden han kjøpte flyplassen i 1999 har jobbet for å få til en større flyplass på Eggemoen.

Han sier det er mest fornuftig å stenge flyplassen om høsten, fordi det er minst flyaktivitet på Eggemoen i tiden som kommer. Han legger heller ikke skjul på at det er knyttet store utgifter til å vedlikeholde flyplassen om vinteren, med brøyting og merking, en utgift han selv må betale.

Tronrud understreker imidlertid at hans mål er å bygge en ny flyplass. Han kan ikke med sikkerhet si når flyplassen åpner igjen dersom han får konsesjon for en større flyplass.

- Det blir tidligst neste sommer. Men det vet vi ikke. Nå må vi gjennom en konsesjonsperiode,. Vi må ha kontakt med myndighetene om bruk av flyplassen, så får vi se.

- Hva skjer om du ikke får konsesjon?

- Da blir det ikke flyplass. Det er sånn det er.

- Hva vil du bruke eiendommen til hvis det ikke blir flyplass der?

- Det har jeg ikke tenkt på, sier Tronrud, som i dag har næringsvirksomhet på eiendommer ved siden av flystripa.

- Flyklubbene har fått denne beskjeden en måned før flyplassen stenges, kanskje for godt. Har du ikke gitt dem litt for kort varsel?

- Det er 10 år siden jeg sa at dette ville komme, så det bør ikke ha vært noe overraskelse for dem.

Artikkeltags