Kamera avdekker glatte veier

Prosjektleder i Statens vegvesen, Kjetil Nergaard, og driftssjef i Nettbuss, Raymond Frog. Kameraet ligger i det svarte røret bak støtfangeren.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Kjetil Nergaard, og driftssjef i Nettbuss, Raymond Frog. Kameraet ligger i det svarte røret bak støtfangeren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Et kamera som skal avdekke glatt føre testes ut på Oslobussen.

DEL

Statens vegvesen og Nettbuss har store forventninger til et prøveprosjekt. En av bussene som går mellom Hønefoss og Oslo har fått et spesialkamera, som måler hvor glatt det er på veibanen.

Dataene fra kameraet sendes umiddelbart over til veivesenets datasystem, og sjåføren kan se hvordan føreforholdene endrer seg på en mobiltelefon ved dashbordet.

Kvalitetssjekk

Oslobussen ble ifølge driftssjef i Nettbuss, Raymond Frog, valgt fordi det var så mye problemer med føreforholdene forrige vinter over Sollihøgda. I år har utfordringene vært mindre, blant annet fordi veivesenet og deres entreprenør NCC satte i verk en rekke tiltak.

- Nå kan vi ta kvalitetssjekken når vi kjører over med bussen etterpå, sier Frog.

Oslobussen kjører så ofte over høgda at sjåførene kan sjekke om strøing, salting og brøyting har virket som forutsatt.

Veivær

Veivesenet har fra før av en internettløsning, «Vegvær», som entreprenørene blant andre har tilgang til.

- Nå får vi vite mer om været på veien, ikke bare i lufta, sier prosjektleder i veivesenet, Kjetil Nergaard.

Entreprenøren skal med kameraovervåkningen av veibanen kunne få raskere beskjed når det begynner å bli glatt. Overføringen av data skjer trådløst.

Et såkalt spektralkamera avleser strukturen på veibanen, og friksjonsgraden beregnes - informasjon som sendes direkte til websiden.

Artikkeltags