Gå til sidens hovedinnhold

Jonas Dahlberg vil ikke kommentere flytting av minnesmerket

Artikkelen er over 4 år gammel

Kunstneren bak Utøya-minnesmerket på Sørbråten, svenske Jonas Dahlberg, har ikke kommentert utspillet om å flytte minnesmerket til Utøykaia.

Torsdag presenterte AUF og 22. juli-støttegruppa forslaget om å legge minnesmerket til fergeleiet til Utøya, på en tomt som AUF eier. 

Bakgrunnen er at naboene på Utstranda, som omfatter hele sjøsiden mot Utøya, har gått til sak mot staten for å oppheve byggingen av et minnesmerke på Sørbråten. Rettssaken skal etter planen starte 25. april.

Kommunalminister Jan Tore Sanner varslet torsdag at han vil starte en dialog med alle berørte parter om det nye forslaget snarest. 

– Departementet arbeider nå med videre oppfølging av saken. Vi vil raskt ta initiativ til dialog med naboer og Hole kommune for å sikre en god og involverende prosess, sier kommunikasjonsrådgiver Kristell K. Herland til NTB. 

LES OGSÅ: Utøyas naboer reagerer på manglende involvering

Kan bli skrinlagt

Dersom forslaget går gjennom, vil det innebære at Dahlbergs kunstverk "Memory Wound", som skjærer en spalte gjennom odden på Sørbråten, skrinlegges. Kunstprosjektet har allerede vakt stor oppsikt internasjonalt.

NTB forsøkte fredag å få kunstneren i tale, uten å lykkes. 

– Han får veldig mange henvendelser nå, men vil neppe svare, tror pressekontakt Annichen Vargel i KORO, som forvalter statens samling av kunst i offentlige rom. 

Også i september i fjor var det snakk om at Dahlbergs forslag kunne bli forkastet da regjeringen søkte å finne fram til en enighet med naboene på Utstranda, noe som ikke lyktes. I et offentlig brev den gang skrev Dahlberg: 

– Et minnested som etterstreber at alle kommer overens, en form for stillhet, reduserer det som skjedde og kan bidra til at omstendigheter kan bli glemt. 

Den gang protesterte også en rekke kjente kunstnere og kunstarbeidere mot en eventuell skrinlegging, blant dem Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen, direktør Daniel Birnbaum ved Moderna Museet i Stockholm og direktør i Statens Konstråd i Stockholm, Magdalena Malm.

LES OGSÅ: Naboer: – Ikke en løsning vi ønsker

Kompensasjon

Styreleder i Norske billedkunstnere Hilde Tørdal mener Jonas Dahlberg må kompenseres dersom hans minnesmerke ikke realiseres.

– Dette må være en vanskelig prosess for Jonas Dahlberg. Han må få en kompensasjon som står i forhold til tapet av oppdraget. Det er det minste man kan forvente av staten, sier Tørdal til Aftenposten.

I kontrakten som KORO har med Dahlgren, heter det at både kunstneren og KORO har anledning til å avbryte kontrakten dersom det ikke er mulig å gjennomføre prosjektet. KORO kan også anmode kunstneren om å foreta ønskede endringer av verket. Om partene ikke skulle bli enige, kan KORO avslutte kontrakten. Da vil kunstneren ha krav på kontraktssummen etter fradrag av sparte kostnader.

LES OGSÅ: – Dette er bare å flytte problemet

Kommentarer til denne saken