Russ på Hadeland må betale for vaksinen som er gratis i Buskerud

RUSS OM VAKSINE: Jørgen Woldengen (19), Hedda Olimb (18) og Maria Hansen (19) synes vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse kunne vært gratis.

RUSS OM VAKSINE: Jørgen Woldengen (19), Hedda Olimb (18) og Maria Hansen (19) synes vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse kunne vært gratis. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Elevene på Hadeland videregående skole anbefales å vurdere å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Men regningen må hadelandsrussen ta selv.

DEL

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse).

Deltakelse i aktiviteter med tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing med høyt alkoholforbruk, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte. Her er russen ekstra utsatt.

I år som tidligere har elever ved Hadeland videregående fått tilbud om å få satt vaksinen på skolen. Vaksinen er imidlertid ikke en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og den enkelte må betale selv.

Prisen er 400 kroner.

Gratis i Buskerud

Noen steder slipper russen å betale for vaksinen. Blant annet i nabofylket Buskerud har politikerne bevilget penger til gratis vaksine for avgangselevene i fylket tre år på rad.

Hedda Olimb (18), Maria Hansen (19) og Jørgen Woldengen (19) er alle russ i år. Jørgen forteller at han har tatt vaksinen.

– Jeg har ikke lyst til å få hjernehinnebetennelse. Det er en uskreven regel at det er lurt å ta den, derfor har jeg valgt å høre på det, sier Jørgen som er russepresident.

Hedda har ikke tatt vaksinen ennå.

– Jeg har rett og slett glemt å ta den, men jeg skal få tatt den før russetiden. Jeg tenker at det er veldig smart, fordi man kan aldri vite om man blir smitta, sier hun.

Maria har heller ikke tatt den. Hun har ikke hatt råd.

– Det er 400 kroner, og det er litt sure penger. På den andre side er det ikke det, med tanke på egen helse, sier hun.

MENINGOKOKKSYKDOM

  • Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Sykdommen utvikler seg raskt, og rundt 10 prosent av de som får sykdommen dør.
  • Typiske symptomer er høy feber, stivhet i nakke og rygg, nedsatt bevissthet, kvalme og brekninger. Sykdommen overføres via dråpesmitte.

Slik unngår du smitte:

  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile.
  • Husk at såre slimhinner er mer mottakelige for infeksjoner. Ta vare på stemmen og halsen din.
  • Forebygg dråpesmitte, blant annet ved å ikke drikke av samme flaske/boks/glass som andre. Ikke del sigaretter.
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Are Løken (kommuneoverlege)


– Burde være gratis

For Jørgen sin del var ikke økonomi tema i beslutningen om å ta vaksinen. Foreldrene hans ville at han skulle ta vaksinen, og dermed betalte de. Selv synes han imidlertid at vaksinen burde være gratis.

– Med tanke på at vi fortsatt går på skolen og har rett på 13 års skolegang, synes jeg vi kanskje kunne fått vaksiner gratis fram til skolegangen er over, sier han.

– Jeg har lyst til å ta den, og jeg kunne nok ha tatt meg råd til å ta det. Men så tenker jeg samtidig at det er litt sure penger, sier Maria.

Jørgen og Hedda er enige med henne om at 400 kroner for en vaksine er litt dyrt.

– Hadde det ikke kostet penger, så hadde sikkert alle tatt den. Da hadde det ikke vært noe problem. Så prisen spiller en rolle, mener Jørgen.

Ikke vurdert i Oppland

Are Løken er kommuneoverlege i Gran kommune. I 2015 sendte han en henvendelse til Oppland fylkeskommune, og spurte om de hadde vurdert gratis vaksine til avgangselevene. Han viste til at vaksinasjonsdekningen ved Hadeland videregående skole var lavere enn ønskelig.

Svaret han fikk fra fylkeskommunen var at temaet ikke var tatt opp til vurdering. Erfaringen deres var at de fleste elevene betalte selv, men at enkelte kommuner sponset deler av prisen.

Hadeland har vært i kontakt med fylkeskommunen igjen i dag. Jorun Gilje Buggeland, som er rådgiver for videregående opplæring, forteller at svaret fra 2015 står ved lag.

– Temaet har ikke vært fremmet som sak verken politisk eller administrativt i Oppland fylkeskommune, bekrefter hun.

– Helsetilbudet tilknytta de videregående skolene er i utgangspunktet et kommunalt ansvar. Oppland er et av fylkene der vi i tillegg bidrar med fylkeskommunale kroner for å styrke skolehelsetjenesten. Det er fornuftig å ta vaksinen, men det er opp til den enkelte å prioritere det som en del av egen russetid, sier fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap).

– God investering

Helserådgiver ved Hadeland videregående skole, Kari-Marthe Gamkinn, organiserer og setter vaksinen på elevene ved Hadeland videregående. Hun bidrar blant annet med tilgjengelighet, slik at ungdom kan melde seg på og ta vaksinen ved skolen.

Hun forteller at hun følger Folkehelseinstituttets anbefalinger om at hver enkelt burde vurdere å ta vaksinen.

– Jeg tenker at det er en god investering, også med tanke på forebyggende helsearbeid. Man tar et lite ansvar, ikke bare for sin egen helse, men også for at smitten ikke skal gå rundt i befolkningen, sier hun.

Helserådgiveren tilbyr fortsatt vaksiner, men understreker at det vil være cirka to ukers ventetid fra man bestiller time til vaksinen kommer.

Det er rundt 225 elever ved skolen som har tatt vaksinen i 2018, fordelt på vg1, vg2 og vg3. Totalt er det 869 elever dette skoleåret.

Kommuneoverlege Are Løken mener i dag at det er en riktig prioritering at ikke fylket eller kommunene skal sponse vaksinen.

Det er også Folkehelseinstituttets standpunkt at den enkelte ungdom, eventuelt sammen med sine foresatte, vurderer å ta vaksinen. Den enkelte vet blant annet best hvordan en tenker å legge opp russefeiringen. Min generelle anbefaling er likevel at flest mulig elever ved Hadeland videregående skole tar vaksinen – og betaler selv, skriver Løken i en e-post til Hadeland.

Artikkeltags