– Vi er ført bak lyset, sier leder av Jevnaker Røde Kors Hjelpekorps, Birger Sæthren.

Svindlet med ambulanse

Søndag ble en mann (66) pågrepet på Romerike etter anmodning fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Han hadde brukt Jevnaker Røde Kors’ gamle ambulanse til å legitimere loddsalg og innsamling av penger.

Mannen kjørte fra Jevnaker ved 21-tiden onsdag 11. april, og nordmannen ga et veldig seriøst inntrykk.

– Han sa at han representerte Ambulanseprosjektet, sier Sæthren.

Skulle donere bilen

Bedrageren sa at han reiste rundt og kjøpte opp avdankede ambulanser som ikke ble brukt i Norge lenger for å donere dem bort til Øst-Europa.

Han hadde tidligere levert nærmere 20 ambulanser til Romania, Hviterussland og Polen og viste fram både fotoalbum og avisutklipp.

– Ikke noe morsomt

Planene var også klare for Jevnaker-bilen. Den skulle ifølge kjøperen kjøres over til Romerike der logoen til Jevnaker Røde Kors blant annet skulle fjernes og bilen kjøres videre til en navngitt by i Polen.

Men det skjedde tydeligvis ikke. I stedet fikk Sæthren høre at bilen var observert i Trøndelag to dager etter.

– Hva synes du om at bilen deres blir misbrukt på denne måten?

– Det er ikke noe morsomt, fastslår han.

Røper ikke prisen

Korpslederen vil ikke gå ut med salgssummen. Røde Kors fant ut at de ikke ville ta så mye for den siden formålet angivelig var så godt.

– Vi ble enige om en symbolsk sum fordi vi syntes det var kjempefint at bilen kunne komme til nytte i Polen. Dette er en luksusbil der nede, sier Sæthren.

I Røde Kors’ navn

Røde Kors reagerer særlig på at mannen har samlet inn penger i hjelpeorganisasjonens navn.

Mandag vil Sæthren og leder av Jevnaker Røde Kors, Lillian Bråthen, troppe opp på lensmannskontoret i Jevnaker og be om råd om hva de skal gjøre videre.

Til Polen?

Birger Sæthren har ikke rukket å drøfte situasjonen med resten av styret, men personlig kan han godt tenke seg at Jevnaker Røde Kors prøver å få sendt sykebilen til Polen på egen hånd.

– Det må være bedre enn at den skal ende opp som russebil i Norge, sier han.

Daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors, Eileen Gjerde, har anmeldt 66-åringen. Hun er glad for at han ikke rakk å holde på så lenge før det ble oppdaget.