Her er Jevnakers første miljøprisvinnere

OVERVELDENDE: - Det er overveldende og en utrolig anerkjennelse for oss å bli sett for det arbeidet vi gjør, sier ekteparet, som onsdag ble overrakt Jevnaker kommunes miljøpris.

OVERVELDENDE: - Det er overveldende og en utrolig anerkjennelse for oss å bli sett for det arbeidet vi gjør, sier ekteparet, som onsdag ble overrakt Jevnaker kommunes miljøpris. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ekteparet Birgitte og Arvid Udo de Haes ble onsdag overrakt den aller første miljøprisen i Jevnaker kommune, for sitt bidrag til økt fokus på økologisk produksjon. – Overveldende, sier Birgitte Udo de Haes som utmerkelsen.

DEL

Det var en godt fornøyd ordfører Magnussen, med administrative forsterkninger som dro på besøk til det økologiske gartneriet for å overraske ekteparet med miljøprisen for 2017. En skvett på etterskudd, men helt klart verdt å vente på.

– Jeg ante at det var noe, siden Lars (Magnussen) ikke spurte om det var greit at han svingte oppom. Han skulle bare komme han, gliser Arvid Udo de Haes til Hadeland.

Skaper engasjement

De Haes har drevet sitt økologisk sertifiserte gartneri siden 2008, og fikk senest i sommer stor oppmerksomhet ved å ha startet opp økologisk dyrking av peoner i stor skala. I tillegg var ekteparet først ute på Hadeland med såkalt andelslandbruk for økologisk grønnsakproduksjon, hvor privatpersoner kan leie jord for å dyrke grønnsaker.

– De færreste har dessverre muligheten til å bli med på hele prosessen, men vi sender ut melding når avlinger er klare, så kan andelseierne komme å hente, sier Birgitte.

FORNØYDE: Ekteparet Arvid og Birgitte Udo de Haes ble overrasket med både sjekk, glasskunst og diplom onsdag - da de offisielt ble kåret til mottakerne av Miljøprisen i Jevnaker kommune.

FORNØYDE: Ekteparet Arvid og Birgitte Udo de Haes ble overrasket med både sjekk, glasskunst og diplom onsdag - da de offisielt ble kåret til mottakerne av Miljøprisen i Jevnaker kommune. Foto:

Det er nettopp derfor at kommunen anser gartneriet som en verdig vinner, og det var et enstemmig kommunestyre som stilte seg bak utdelingen.

– De Haes gartneri anses å oppfylle følgende av vedtatte kriterier for å kunne tildeles miljøprisen: Bevaring av biologisk mangfold, verdifull natur og kulturlandskap. Bevaring av naturressurser, dyrkbar jord og vann, samt skape engasjement og mobilisere innbyggerne til innsats for lokalsamfunnet, skriver kommunen i sin begrunnelse.

LES OGSÅ: Lokale bønder skal selge matvarer via Facebook

GLADE UTDELERE OG PRISVINNERE: Ekteparet Arvid og Birgitte Udo de Haes fikk den aller første miljøprisen i Jevnaker kommune. Fra venstre: Ylva Swärd, rådmann May-Britt Nordli, Arvid Udo de Haes, ordfører Lars Magnussen, Birgitte Udo de Haes og kommunalsjef Hans Tollef Solberg.

GLADE UTDELERE OG PRISVINNERE: Ekteparet Arvid og Birgitte Udo de Haes fikk den aller første miljøprisen i Jevnaker kommune. Fra venstre: Ylva Swärd, rådmann May-Britt Nordli, Arvid Udo de Haes, ordfører Lars Magnussen, Birgitte Udo de Haes og kommunalsjef Hans Tollef Solberg. Foto:

Anerkjennelse

Ekteparet er særdeles glade for hederen de nå har fått av kommunen sin, og Birgitte Udo de Haes synes det er ekstra hyggelig med en anerkjennelse som betyr man har blitt sett.

– Det er en kjempeanerkjennelse for oss. Det med økologisk landbruk er i vinden nå og vi ser en veldig økt etterspørsel nå enn for noen år siden. Det betyr at folk er opptatt av miljøet, sier hun.

– Det er gøy å bli lagt merke til. Å gå sine egne veier og gjøre det man tror på og se at man har innflytelse er viktig, sier Arvid Udo de Haes.

Prisen består av en pengegave på 10 000 kroner, en glasskål fra Hadeland Glassverk samt et diplom.

– Dette er virkelig et par ildsjeler som fortjener dette, både for det de tilbyr på gården og den kursvirksomheten de har, sier en entusiastisk prisutdeler, ordfører Lars Magnussen.

LES OGSÅ: Enorm respons for lokalmatsalg via Facebook på Hadeland

Artikkeltags