Nasjonal komfyrvaktkampanje: – Litt uoppmerksomhet er alt som skal til

KOMFYRVAKT: Mange branner kan unngås hvis flere skaffer seg komfyrvakt. Illustrasjonsfoto: Frode Johansen

KOMFYRVAKT: Mange branner kan unngås hvis flere skaffer seg komfyrvakt. Illustrasjonsfoto: Frode Johansen Foto:

Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes komfyrbranner. Onsdag markerer brannvesenet komfyrvaktkampanjen 2019.

DEL

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som rammes. Rus og alkohol er ofte en medvirkende årsak til at de glemmer eller sovner fra komfyren.

Onsdag arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale el-tilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet. Som del av kampanjen vil det bli installert nesten 100 komfyrvakter hos noen som trenger det rundt om i landet.

Hjemmets største

Fersk statistikk fra DSB viser at brannvesenet hadde 204 brannutrykninger til boliger i Buskerud i 2018. Hele 31 prosent av utrykningene skyldes komfyren. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk. Komfyren er hjemmets største brannkilde og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet.

– Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Mathias Skaugrud i Jevnaker brann- og feiervesen i en pressemelding.

Krav til komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier feier Skaugrud.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Skaugrud.

LES OGSÅ:

Artikkeltags