- Jeg er en hvit slave i Norge

Bulgarske Dima Delieva jobber på en kontrakt som beskrives som en slavekontrakt.

Bulgarske Dima Delieva jobber på en kontrakt som beskrives som en slavekontrakt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med fare for sin egen jobb varsler Delieva nå om misbruk av bulgarsk arbeidskraft, administrert av Hønefoss-selskapet Vesa’s bemanning selskap (VBS).

DEL

Hjemme i Bulgaria fikk Dima Delieva (35) få minutter på seg til å signere en arbeidskontrakt som bryter med norsk lov.

- De ga meg to minutter til å signere. Det var ingen tid til å lese. Jeg tror dette er gjort for at vi ikke skal stille spørsmål, forteller hun, og legger til:

- Da trodde jeg dette var riktig, men så finner jeg ut at alt er motbydelig.

Med fare for sin egen jobb varsler Delieva nå om misbruk av bulgarsk arbeidskraft, administrert av Hønefoss-selskapet Vesa’s bemanning selskap (VBS).

Siden Delieva kom til Oset høyfjellshotell i sommer har hun stilt seg mange spørsmål om kontrakten, men sier hun er blitt advart mot å snakke med andre om det. Hun har ikke våget å snakke med ledelsen i selskapet, og heller ikke med hotelledelsen.

- Jeg tror ikke de vet om kontrakten, men jeg vet ikke hvilken kontrakt de har med byrået. Derfor har jeg ikke våget å si noe.

Andre som har tatt opp forholdene i kontrakten har ifølge Delieva fått sparken.

Delieva mener de er fem som jobber på Oset via VBS, og sier det er ventet flere i februar. Hun anslår at tre-fire VBS-ansatte jobber i Hønefoss, og mener det totalt må være rundt 20 ansatte. Andre har jobbet for VBS lenger enn henne. Hun har spurt hvorfor de ikke har gjort noe med kontraktene.

- De er redde, forklarer hun.

Se vilkårene i kontrakten i denne artikkelen

Betaler dyrt for å bo

Ifølge kontrakten har hun en lønn før skatt på 19.500 kroner. 7.600 av dette trekkes for å dekke kostnadene til rom og forpleining. Det var først da hun snakket med en kollega om dette at hun sperret opp øynene. Kollegaen, som ikke jobber via Hønefoss-selskapet, betaler 3.500 kroner for det samme.

- Vi bor på akkurat samme type rom og spiser den samme maten. Jeg er sjokkert. Jeg kom hit for å jobbe og tjene penger. Da er jeg ikke glad for å finne ut at noen stjeler penger fra meg.

Delieva får kun en kvittering på overføringen byrået har gjort til hennes bulgarske konto ved lønning, til tross for at hun har krav på en lønnsslipp som viser forskuddstrekk, utleggstrekk, trekkperiode, brutto lønn og beregningsgrunnlag for forskuddstrekket. Uten dette har Delieva ingen sikkerhet for at byrået faktisk betaler inn de 4.208 kronene i skatt.

- Jeg har studert økonomi. Jeg skjønner at noe er feil.

Hele lønningen sendes til moren, som tar seg av hennes seks år gamle sønn i Bulgaria.

- Jeg må bry meg om sønnen min. Det er veldig vanskelig å finne jobb i Bulgaria, sier hun som forklaring på hvorfor hun dro til Norge.

For 13 år siden fullførte hun økonomistudier på universitetet, men har bare jobbet på hotell og i skofabrikk.

Vil gjerne bli

Nå liker hun både jobben og stedet, og blir gjerne værende på høyfjellet.

- Men jeg vil ikke signere en slik kontrakt igjen. Ledelsen må være ærlig med meg.

I går var Delieva i Hønefoss for å møte to bulgarske venninner som hun formidlet jobb til.

- Det føles forferdelig. De gjorde det samme som meg; forlot barn for å jobbe.

Delieva innrømmer at hun er redd for at byrået vil sparke henne ut. Samtidig er hun klar på at hun ønsker å fronte saken uten å være anonym.

- Jeg har jo ikke gjort noe galt, og jeg har ingenting å tape, sier hun, og legger til:

- Dette handler om deres land. Dette er ikke riktig. Dere jobber ikke som dette her. Hva slags personer gjør slik som dette? Jeg er en hvit slave, i Norge.

LES OGSÅ: - En slavekontrakt

Ønsker å drive på rederlig vis

- Jeg har sjekket kontraktene, for jeg ønsker å drive på en redelig måte, sier eier Gudrun Hesla ved Oset høyfjellshotell.

- Er du kjent med kontraktene arbeiderne via Vesa’s bemanning selskap (VBS) har?

- Jeg er i hvert fall kjent med det som er lagt fram for meg. Jeg har også sjekket med to ansatte at de har samme kontrakt som selskapet. Da regner jeg med at det er det de forholder seg til. Samtidig kommer de fra en annen kultur og lar seg kanskje manipulere. Jeg vet jo ikke om det er sannheten jeg forholder meg til.

Hesla mener at ut ifra kontrakten med VBS og det hun betaler til byrået bør lønningen til de ansatte være i tråd med reglene.

- De fleste arbeidstakerne mine ligger over gjeldende tariff ut fra arbeidsoppgaver, ansiennitet og erfaring.

Betaler 3.500 for å bo

Hesla sier de tilbyr de ansatte gode betingelser for kost og losji.

- 3.500 kroner totalt, sier hun, og bekrefter med det Dima Delievas påstand om at de 7.600 hun trekkes er langt mer enn de andre betaler.

- Har du sett noe om 7.600 kroner på dette punktet?

- Nei. Vi betaler et totalbeløp til VBS, sier Hesla.

VBS’ advokat Stian Hatleberg er ikke kjent med omstendighetene rundt disse tallene.

Vil forfølge saken

Ifølge LO er høyfjellshotellet ikke en tariffbedrift, men Hesla sier de forholder seg til gjeldende tariffer for sine ansatte.

Samtidig betaler hun ut ekstra når de ansatte jobber over. Ifølge Delievas avtale må dette tas ut som avspasering.

På hotellet er det ifølge Hesla nå tre stuepiker ansatt via VBS.

- Jeg har vært i bransjen i 18 år og har jo hørt om historier som ikke har vært så bra og er derfor på vakt. Jeg mener jeg har alt på det tørre her.

Hesla understreker at hun vil følge opp denne saken mot Vesa’s for å forsikre at arbeidstakerne hun leier inn har riktige og akseptable betingelser, i tråd med norsk lov.

Artikkeltags