Gå til sidens hovedinnhold

– Det høres kult ut med hacking av passord

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er tredje gang innovasjonsdagene #hack4no arrangeres av Kartverket og Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

#hack4no

Det var kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner (H) som åpnet arrangementet, som holder til i lokalene til HSN i Hønefoss.

I løpet av fredag, lørdag og søndag er det forskjellige foredrag, workshoper og konkurranser som alle er koblet til IT og programmeringen av små og store dataprogram.

Rundt 500 personer samles på disse dagene hvor bruk av data til innovasjon i næringsutvikling og gründervirksomhet er hovedfokuset. Deltakerne er fra seks år til godt opp i voksen alder, og for de yngste er læring og lek viktig.

– Det er både spennende og kult, sier Oddbjørn Eilertsen-Sannum (14) helt i starten på arrangementet. Han sitter sammen med Torjus Vinjevoll (14) og Sivert Natland-Qvist som (14). Alle tre går i 9. trinn på Veienmarka ungdomsskole.

Elevene gleder seg til å komme i gang med en veldig annerledes skoledag når de er med på «kodedag for skoleklasser». Det er 224 elever fra blant annet Ringerike, Sylling, Nedre Eiker og Asker og Bærum med på denne kodedagen.

Fikk møte Sanner

De tre niendeklassingene fikk også møte Sanner like etter ministeren hadde åpnet #hack4no.

– Det var litt kult å møte ministeren, sa de like etter han hadde gått videre på sin omvisning.

Hacking

Men de gleder seg mest til den delen av dagen som skal handle om hacking av passord.

– Det høres kult ut med hacking av passord, og det er jo det alle gjør i filmene, sier ungdommene.

De er tre av elevene ved skolen som har koding som valgfag dette skoleåret, og senere på kode-dagen skal de også lære om 3D-printing, koding av hjemmesider, lage egne kart og hva som gjør et passord sikkert.

Kodesikkerhet

Niendeklassingene har lært at det er viktig å ikke bruke 1-2-3-4 eller fødselsdatoen som passord.

– Man bør bruke store og små bokstaver, tall og andre tegn når man lager passord, slik at ikke andre kan gjette seg til hva det er, anbefaler elevene.

Kristian Sogn Kristiansen, som er lærer ved Veienmarka ungdomsskole, forteller at hvert år har de noen elever fra andre året ved IKT-linjen på videregående som kommer til åttendeklassene og informerer om blant annet datasikkerhet.

– It og koding blir en del av stadig flere av dagens yrker, og vil bli viktig i nye yrker som vil komme i framtiden, sier Kristiansen.

Han synes arrangementer som dette er svært viktig for å gi elevene kunnskap og utfordringer de vil ta med seg videre.

– Vi utdanner omtrent 30 med bachelor innen IT her på skolen, sier Karen Stendal, som er programkoordinator for bachelor i IT og informasjonssystemer ved HSN.

Hun forteller at flere av elevene som har gått ut fra HSN med IT-bachelor nå jobber hos Statens kartverk som er med på å arrangere #hack4no.

Kommentarer til denne saken