Innovation Camp arrangeres årlig av Ungt Entreprenørskap. Elever på niende trinn fra hele Buskerud inviteres med for å utvikle ideer, lære å presentere disse og tilegne seg kunnskap om innovasjon og entreprenørvirksomhet.

– Det er 14. gang vi arrangerer dette. 1.600 elever fra hele fylket har deltatt, og til finalen skal disse reduseres til 19 lag, sier rådgiver Mari Viko i Ungt Entreprenørskap.

Lagene fra Hov, Hole og Haugsbygd slår følge med elever fra Hemsedal og Geilo til finalen. Først skal de to andre «semifinalene» arrangeres i Mjøndalen i neste uke. Disse inkluderer elever fra Drammen- og Kongsbergområdene.

Nytt av året er prosjektet «Grønt og genialt», som en ekstra kategori der elevene kan komme med ideer til produkter og tjenester med en miljøgevinst. Elever fra Hole ungdomsskole gikk videre til finalen i denne kategorien.

Lokal jury

I de innledende rundene er det opp til deltakerskolene å velge ut sine lag til semifinale. Lærerne på disse skolene har blitt kurset i regi av Ungt Entreprenørskap. Men til mellomrundene er det en ekte jury som bestemmer.

Juryen, bestående av representanter for næringslivet i Ringerike og Hemsedal, fokuserer på formidling. Selv om det viktigste er en god idé, må man også kunne selge inn denne ideen.

– Når vi velger ut vinnerne er presentasjon viktig. Hvordan blir ideen vist fram for publikum? Men vi ser også etter innovative ideer. Akkurat her er det mindre viktig med gjennomføring og det økonomiske aspektet, sier juryformann Pål Rørby.

Under selve presentasjonen var det nok en del nerver å spore hos deltakerne. Juryen var likevel svært imponert.

– Presentasjonene her i dag viser at dere er best når det gjelder, sa Rørby til elevene.

Videre til Drammen

Blant dem som er klare for finale er elevene fra Haugsbygd ungdomsskole, der begge de tilsendte lagene altså gikk videre. Lagenes presentasjoner ble godt mottatt fra juryen.

Laget «Buttons» presenterte ideen om en knapp under skolepulten for å få kontakt med læreren, enten for å bistå elever som er nervøse for å rekke opp hånda eller for å be om hjelp foran resten av klassen. «New Sight» viste fram et konsept med en liten robotførerhund som kan formidle informasjon om omverdenen til en blind bruker.

– Vi har hatt en veldig god lærer som har hjulpet oss mye, svarer Marte Bagaasen Mork på spørsmålet om hvordan Haugsbygd fikk begge sine lag videre, med henvisning til lærer Werner Storskogen.

– Dere har også brukt en del tid, i hvert fall fire skoletimer, svarer en stolt Storskogen.

I tiden framover mot finalen blir det enda mer arbeid. Først begynner jakten på sponsorer, og utvikling av en forretningsplan.

– Vi skal prøve å få kontakt med samarbeidspartnere som kan være med å støtte ideen. Og videreutvikle idé og presentasjon, sier Thea Grinna Fodnæss.

Finalen finner sted i Drammen 8. februar, der hvert lag skal lage en stand for sitt produkt. Her konkurrerer lagene i tre kategorier: Mest innovative produkt, beste stand, beste presentasjon og «Grønt og genialt».

Lagene som gikk videre

  • Clue Card (Hemsedal barne- og ungsdomsskole): Bankkort med skjerm som viser hvor mye penger man har på konto.
  • Buttons (Haugsbygd ungdomsskole): En knapp på skolepulten som tilkaller lærer, som et alternativ til å rekke opp hånda eller annen kommunikasjon.
  • Barnas Matkasse (Geilo barne- og ungdomssskole): En matkasse beregnet på skoleelever, med sunne og næringsrike råvarer som alternativ til matpakke.
  • PiPro (Hov ungdomsskole): En minidatamaskin med prosjektor i stedet for skjerm, med smarttouch og en rekke funksjoner.
  • New Sight (Haugsbygd ungdomsskole): En liten robot som erstatter førerhunder, som med kamera og GPS gir informasjon til blinde.
  • Shower guard (Hole ungdomsskole, Grønt og genialt-bedrift): En touchskjerm i dusjen, med kontroll over temperatur og energiforbruk.

LES OGSÅ: