Gå til sidens hovedinnhold

I Nav-trøbbel etter blogging

Artikkelen er over 10 år gammel

Å blogge har gitt ME-syke Annika Dørum glede i en utfordrende tilværelse. Nå ser det ut til at bloggingen gir henne vanskeligheter.

Annika Dørum forteller at hun ble arbeidsufør på grunn av myalgisk encefalopati (ME), kalt kronisk utmattelsessyndrom på norsk, siden 2003. I forkortet versjon beskriver hun lidelsene som en følelse av betennelse i hele kroppen, brå utmattelse og kognitive problemer.

- Skulle jeg lyttet til kroppen, så hadde jeg vært sengeliggende, sier 28-åringen.

Kamp

De siste sju årene opplever hun som en kamp mot Nav.

- Det har vært en årelang kamp mot Nav: Avslag, klaging, anking og stevning til lagmannsretten. Med advokathjelp har jeg fått etterbetalt alt jeg skulle hatt, men det har vært slitsomt. Nå trodde jeg at det endelig ble "fred" og at NAV hadde forstått situasjonen min, sier Dørum.

LES OGSÅ: Grundig utredning før det gis uføretrygd

Nav-endring

1. mars slo Nav sammen flere ytelser som nå kalles arbeidsavklaringspenger.

- Det nye opplegget er veldig rotete. For dem på attføring er det ikke så stor forskjell, men det er veldig annerledes for dem som har hatt tidsbegrenset uførestønad, sier Dørum.

De som får arbeidsavklaringspenger må sende meldekort hver 14. dag.

- Jeg kranglet meg til fritak. Det er en stor belastning for meg å ha innsending av meldekort hengende over meg. Alle på arbeidsavklaringspenger står som arbeidssøker.

LES OGSÅ: - Mistenkeliggjøring fra dag 1

Ønsker uførestønad

Dørum mener at det ikke utgjør stor økonomisk forskjell om hun får uførestønad eller arbeidsavklaringspenger.

- Det ville gitt meg en viktig ro. Jeg har hatt sykdommen så lenge og mener at uføretrygd er riktig for meg. Varig uføre betyr ikke livsvarig - det betyr sju år. Jeg vil jo ikke være uføretrygdet, men jeg har ikke noe valg.

Til høsten går gjeldende vedtak om arbeidsavklaringspenger ut. For cirka fire måneder siden søkte hun om uføretrygd. Nylig ble hun innkalt til Nav.

Blogg

Hos Nav fikk hun vite at hun kom til å få avslag på søknaden om uføretrygd. Det synes hun ikke er det verste. Det verste er begrunnelsen.

For ett år siden startet Dørum å blogge. Det har blitt flere "brev", som starter med "Kjære Nav" etterfulgt av mye frustrasjon.

- Blogging er en form for terapi og for at familie og venner kan lese om meg. Når jeg orker å skrive blir jeg ofte helt utslitt etterpå.

28-åringen har også startet en ME-gruppe på facebook.

- Det har gitt meg mye. Gruppen har 450 medlemmer og jeg prøver å hjelpe andre med ME. Dette er den ene tingen, som gjør at jeg føler at jeg er en del av samfunnet.

LES OGSÅ: - Klienter kommer gråtende fra Nav

Dyktig skribent

Nav-legen sjekket bloggen hennes og skriver blant annet i sin vurdering:

- ... hun ser ut til å ha meget velbevart evne til å uttrykke seg skriftlig.

Legen skriver at det er mange med ME som klarer å jobbe noe og at det er kjent at en del blir bedre av sin ME-sykdom med tiden.

- Man må altså sette sin lit til pasientens angivelse og funksjonsnivå når denne beslutningen tas, skriver legen.

Dette ryster Dørum.

- Jeg har ikke problem med å formulere meg. De mener og tror noe ut ifra å ha lest bloggen min, men de har ikke spurt meg om hvordan det fungerer. Dessuten har jeg mange papirer på hvordan sykdommen virker på meg. Jeg opplever at Nav ser på meg som en svindler, som de ute etter å ta, sier Annika Dørum.