– Det er som å leve i et mareritt, sier den spede tenåringen som vi har valgt å kalle «Anne». I går formiddag fikk hun se den lille nyfødte jenta si igjen.

– Jeg skjønner ikke hvordan de kan gjøre dette mot oss, sier «Anne» og titter bort på kjæresten og barnefaren, 18 år gamle «Tom».

Anmeldt til politiet

For fire måneder siden ble «Anne» spurt av barnevernet om hun trengte hjelp.

– Men jeg sa nei, siden vi ville greie oss selv. Tirsdag klokken 14 kom det to damer fra barnevernet og leverte et hastevedtak. De ville ha meg og barnet mitt på et mødrehjem og jeg fikk en halvtime på å bestemme meg om jeg ønsket dette. Jeg satt med datteren min i armene og sa at det ville jeg ikke fordi vi godt kunne klare å ta oss av babyen selv uten noen form for støtte. Da jeg gikk for å ringe moren min, tok de babyen fra meg. Det var forferdelig og jeg ble fryktelig lei meg. Barnevernet ville ikke en gang komme å se i leiligheten vår hvordan vi hadde det slik at de kunne se at det gikkfint å ha en baby der. Vi fikk heller ingen informasjon fra avdelingen Familie og velferd i Ringerike kommune for hva det ville innebære å dra på et mødrehjem, forteller hun.

Etter dette dro «Anne» gråtende bort fra sykehuset. Hun fikk beskjed om at hun kunne se babyen sin èn time samme kveld, og mellom klokken 19 og 20 fikk hun lov til å amme og klemme den nyfødte datteren sin. En halvtime senere anmelder "Anne" og "Tom" barnevernet i Ringerike kommune til politiet.

Tilbake til sykehuset

- Begrunnelsen barnevernet har for å ta fra meg ungen min fra meg, er at jeg hadde problemer for to år siden og var i kontakt med Barne- og ungdomspsykiatrisk enhet i Ringerike kommune. Men dette er tross alt to år siden. Jeg og "Tom" er fullt i stand til å ta vare på datteren vår og har familie som kan hjelpe oss, sier "Anne".

Hun føler at barnevernet har satt kniven på strupen hennes og at hun ikke har noe reelt valg:

– Barnevernet sier at den eneste muligheten jeg har for å få være sammen med datteren min er å si ja til å flytte til et mødrehjem. Derfor har jeg bestemt meg for å takke ja til dette, sier "Anne", rett før hun i går klokken 12 møtte barnevernet på nytt på Ringerike Sykehus Hønefoss.

Ti minutter over tiden kommer de to representantene fra barnevernet. «Anne» får ikke lov til å se den nyfødte uten at barnevernet er til stede. Hun, moren hennes og "Tom" går inn på et møterom sammen med de to fra barnevernet for å bestemme den nærmeste framtiden for "Anne" og hennes datter

Støtte fra advokat

En knapp time etter kommer de ut av møterommet. I mellomtiden har de to fra barnevernet vært og ringt for å finne plass på et mødrehjem for «Anne» og den nyfødte.

– Vi har blitt enige om at jeg flytter inn på sykehuset nå i ettermiddag og blir der fram til barnevernet har funnet en ledig plass på et mødrehjem for meg. De sa at jeg måtte vise på mødrehjemmet at jeg kunne ta meg av ungen min. Hvis ikke ville jeg miste henne for alltid. Jeg skal gjøre alt i min makt for at dette skal gå bra sier "Anne", og smiler forsiktig.

– Som bistandsadcokat for «Anne» skal jeg sørge for at hun kan beholde barnet sitt, og støtte henne slik at hun kan vise barnevernet at hun er i stand til å ta vare på det, sier advokat Sigurd Lorentsen.

– Denne saken ønsker jeg overhodet ikke å kommentere, sier Ragnhild Vestad, leder for Familie og velferd i Ringerike kommune.