Hva gjorde amerikanske myndigheter her?

Disse fire postene i det ni sider lange dokumentet omhandler turer til Hønefoss.

Disse fire postene i det ni sider lange dokumentet omhandler turer til Hønefoss. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I perioden fra 14. til 28. september i fjor reiste senioringeniører fra amerikanske National security agency (NSA) til Hønefoss.

DEL

Det kommer fram i dokumenter som Vice News-journalisten Jason Leopold twitret ut til offentligheten i juli. I tweeten spør han: "Where has the #NSA been traveling to since the Snowden leaks? Here's their travel reports", altså: "Hvor har NSA reist etter Snowden-lekkasjene? Her er reiserapportene deres".

Og i disse kommer det fram fire turer til Hønefoss. (Det aktuelle dokumentet ligger her på DocumentCloud.) Det var det først tidligere videojournalist i blant annet NTB og ABC Nyheter og frilansjournalist for TV2, Andreas Lunde, som omtalte.

I sin blogg spør han "Hva installerte NSA i Hønefoss?".

"WB Quad"

Opplysningene man kan lese ut av dokumentene, som Leopold i en senere tweet opplyser å ha fått fra "Office of Government Ethics", er ikke veldig omfattende. Man forstår imidlertid at det er senioringeniør spesialist som har vært på reisefot hver gang. Samtlige turer har vært sponset av NIS, noe Lunde tolker til å være den norske etterretningstjenesten (Norwegian intelligence service).

Det kommer også fram at hensikten med turene har vært "WB Quad installation".

Nøyaktig hva dét er har for øvrig også kanadiske Bill Robinson stilt spørsmål om.

Hønefoss = Eggemoen

Lunde skriver at flere amerikanske etterretningstjenester "samarbeider om et felles utviklingsmiljø som kalles "the Quad", og henviser til denne siden, men han tror ikke Hønefoss-turene har noe med dette å gjøre.

Både Lunde og Robinson er snare til å trekke inn Eggemoen (eller som Robinson skriver: "Honefoss, also known as Eggemoen").

For alle lokale er det velkjent at Forsvaret har en satelittstasjon der. Lunde har også trukket fram denne artikkelen fra Ringblad.no fra 2005.

Kommunikasjonssentral eller mer?

Der sier daværende stasjonssjef Bård Risøy blant annet at de tar imot og videreformidler samtaler og sendinger mellom Forsvaret og Nato.

"Det kan bety at stasjonen kun er en kommunikasjonssentral for Nato, men også noe mer. Dokumentene viser at NSA-personell har installert utstyr der og NSA er verdens beste innen Sigint, signaletterretning", skriver Lunde, men han ser ingen grunn til at Eggemoen skal være del i et felles amerikansk utviklingsmiljø.

Derimot, basert på opplysninger han har funnet på nett, konkluderer han:

- Om min tolkning og gjetting stemmer har NSA-ingeniører installert et system for softwaredefinert radio på Eggemoen for Forsvaret, siden de tok regningen.

- Samarbeid om etterretning

Synes du dette blir smalt og sært og egentlig ikke så veldig spennende?

Det synes nok i grunnen Lunde også, som avslutter innlegget sitt slik:

- Ikke så veldig spennende i seg selv, men det sier i hvert fall noe om norsk etterretningssamarbeid med NSA og hva Forsvarets satelittstasjon på Eggemoen jobber med.

Har du tips i denne saken? Kontakt Ringerikes Blad på redaksjonen@ringblad.no eller telefon 44 44 00 00.

Artikkeltags