NM i brukshund på Tyrimyra: – Et knirkefritt arrangement

Å arrangere norgesmesterskap krever mange personer, og frivillige. Ingeleiv Berg (fra venstre), Regi Svendsen (stevneansvarlig), Sofie Hofgård.

Å arrangere norgesmesterskap krever mange personer, og frivillige. Ingeleiv Berg (fra venstre), Regi Svendsen (stevneansvarlig), Sofie Hofgård. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Årets beste brukshund kåres i Hønefoss.

DEL

Hønefoss og omegn brukshundklubb er vertskap for årets norgesmesterskap i brukshund.

Brukshund er en betegnelse for hunder som bruker nesen til å finne personer som har «gått seg bort» i skogen, leter etter gjenstander gjemt i et felt på 50x50 meter, eller følger et spor, som i denne forbindelse er på to kilometer i varierende terreng. I konkurransesammenheng viser hundene seg også fram i et lydighetsprogram.

– Det er første gang vi arrangerer NM, og så langt har det gått knirkefritt, opplyser Ingeleiv Berg, som sitter i sekretariatet under arrangementet.

Fra sør til nord

Det er totalt 30 deltakere med i mesterskapet. 15 konkurrerte i feltsøk, rundering og lydighetsprogram på fredag, og 15 konkurrerer i dag i sporoppsøk, feltsøk og lydighetsprogram.

For eierne er det en sann glede å ha hundene, og det er ofte et «Du och jäg, Alfred»- forhold. På bildet Gro Gitlesen med hunden Bocopie's Allegro.

For eierne er det en sann glede å ha hundene, og det er ofte et «Du och jäg, Alfred»- forhold. På bildet Gro Gitlesen med hunden Bocopie's Allegro. Foto:

– Deltakerne kommer stort sett fra hele landet, og det er Norges beste brukshunder som er samlet, så nivået er høyt, forteller Sofie Hofgård.

– Under runderingen skal hundene finne tre personer som er gjemt i skogen, i en løype på 400 meter. De har totalt 25 minutter på å fullføre, opplyser Regi Svendsen, stevneansvarlig.

Feltsøket går ut på å finne seks gjenstander på åtte minutter, og bringe tilbake til eier.

– Under sporoppsøket går én person en to kilometer lang løype og slipper ned totalt åtte pinner. Hunden har da fire minutter på å søke seg fram til sporet, og 45 minutter på å finne de åtte pinnene, fortsetter Svendsen.

Under norgesmesterskapet er det totalt 30 deltakere. På bildet Monica Tegler med hunden Tunevannets Izi, som konkurrerer i rundering.

Under norgesmesterskapet er det totalt 30 deltakere. På bildet Monica Tegler med hunden Tunevannets Izi, som konkurrerer i rundering. Foto:

– Deretter får de poeng for hvor mange pinner de har funnet. I tillegg skal de gjennom et lydighetsprogram, legger hun til.

Hønefoss og omegn brukshundklubb

Ble stiftet i 2006.

Benytter Tyrimyra som treningsområde, hvor de også har klubbhytte, samt skogsområdene på Eggemoen til spor og rundering.

Medlemstallet har ligget stabilt rundt 560 medlemmer.

Bruks og agility har pr. i dag den største deltakelsen.

Krever mye arbeid

Å arrangere NM krever både mye folk og mye arbeid.

– Det er veldig lærerikt og hyggelig å få arrangere norgesmesterskap, synes Hofgård.

– Lady og Landstrykeren er også med, og er en god støttespiller, legger Svendsen til.

Arrangementet fortsetter på Tyrimyra på lørdag, og er åpent for alle.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken