Vi slurver fortsatt med kildesortering av matavfall

MATSØPPEL: Med mye plast. Bildet er tatt mandag denne uken hos HRA.

MATSØPPEL: Med mye plast. Bildet er tatt mandag denne uken hos HRA. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brun dunk skal kun brukes til matrester. Ikke alle abonnenter ser ut til å forstå det.

DEL

– De aller fleste er veldig flinke til å sortere riktig og at kun matavfall havner i brun dunk. Dessverre er det noen som slenger mat som fortsatt er innpakket i plast opp i den brune dunken, forteller Kjell Olav Kolrud, daglig leder i Hadeland og Ringerike avfallsselskap (HRA).

Avisen Hadeland tok bildet vedlagt artikkelen forrige mandag morgen. Matavfall fra brune dunker behandles i biogassanlegget på Trollmyra.

– Vi har lagt ut informasjon om kildesortering av avfall på sortere.no, forteller Kolrud.

Han minner også om at redusert merarbeid med å fraksjonere og sortere søppel etter at det kommer til Trollmyra også er med på å holde gebyrnivået nede, relativt sett.

– Det betyr at det er i alles interesse å sortere søppelet riktig, sier Kolrud.

Matavfallet blir, i tillegg til biogass for kjøretøy, til biorest som blandes med sand, torv og bark til fin og næringsrik jord.

Under følger informasjonen som HRA har lagt ut om ulik sortering.

Brun dunk

Brun dunk skal brukes til matavfall. Tømmes hver 14. dag.

Matrester, kaffegrut, kaffefilter, eggeskall, kaffefilter og terester. Man kan legge litt: Matpapir, servietter, papirlommetørklær, tørkepapir, melposer, sukkerposer og risposer hvis disse er i papir. 

Det leveres ut 150 matavfallsposer hvert år, og beregnet bruk er tre poser i uken.

Grønn dunk

Restavfall skal i grønn dunk. Restavfall er det som blir igjen når alt som kan sorteres er utsortert. Dette går til forbrenning / energigjenvinning.

Grønn dunk tømmes hver 14. dag. Det brukes to-kammeret bil som henter restavfall og matavfall samtidig.

Større mengder restavfall må leveres på en gjenvinningsstasjon. Har man mye restavfall en gang iblant kan HRA ekstrasekk kjøpes i enkelte dagligvareforretninger og på våre gjenvinningsstasjoner. Ved kjøp av sekk betales frakt og behandlingsgebyr for avfallet.

Eks. på restavfall: Bleier, bind og tamponger, avføring fra dyr og rester fra rengjøring av bur, veldig skitten plast, f.eks. etter fiskeprodukter, støvsugeravfall, rusk og rask som ikke er papir, glass, metall, mat eller kan gjenvinnes. Maks 10 liter hageavfall.

Obs! Kaffegrut og kaffefilter skal sorteres som matavfall og ikke som restavfall.

Plast

Spesielle sekker til plastemballasje deles ut 1 gang i året, 20 sekker pr. år. Sekken settes ut ved siden av papirdunken og blir hentet av 2-kammeret bil sammen med papiret hver 4. uke. Fyll opp sekken og knyt den før den settes ut, før kl. 06.00 på tømmedag. Ordningen gjelder private husstander, men er også egnet for skoler, barnehager, kantiner etc. som har vanlig husholdningsemballasje.

Vennligst benytt sekkene for plastemballasje KUN til dette formålet, ber HRA.

Eks. på plastemballasje: Flasker til vaskemidler, såpe- og sjampo. Ketchup- og sennepsflasker, rømmebeger, smørbeger i plast, kaffeposer, suppeposer, yoghurtbeger, plastposer, plast rundt ost, frukt og grønnsaker, isbokser, potetgullposer, matoljeflasker, plast rundt aviser og blader, blomsterpotter (innepotten) uten jord og blomster, brett til kjøtt, fisk, kylling osv.

Papir, drikkekartonger og papp

Papir, drikkekartonger og papp skal i grå dunk. Papir og drikkekartonger gjenvinnes til nytt papir. Papp gjenvinnes til ny papp.

Dette kan kastes i grå dunk: Aviser, ukeblader, brosjyrer, skrivepapir, drikkekartonger og andre kartonger fra emballasje, bøker i normale menger og papp i små mengder.

Det er ingen spesiell henteordning for papp hjemme hos kunden. Man kan legge papp i små mengder i grå dunk da papiret sendes til et sorteringsanlegg.

Har du mye papp etter f.eks. fornyelser eller flytting må pappen leveres på en gjenvinningsstasjon.

Kartonglotteriet: Skyll-brett-stapp-skriv minst seks kartonger oppi den sjuende. Skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne på kubben og legg den i grå dunk. Trekning fire ganger i året. Én gevinst på 100.000 kroner og 30 gevinster på 10.000 kroner hver gang.

Glass, metall og hageavfall

Glass og metallemballasje fra containere leverer HRA til sorteringsanlegg i Fredrikstad. På sorteringsanlegget blir glass og metall skilt fra hverandre. Metallet gjenvinnes til nytt metall, og glasset gjenvinnes til glasopor og ny glassemballasje.

Private kan levere hageavfall i personbilhenger på HRAs gjenvinningsstasjoner. Større mengder enn personbilhenger må veies og leveres på Trollmyra. Hageavfall er ikke husholdningsavfall og skal ikke i dunkene.

Eksempel: Organisk avfall som trær, kvist, planter, løv og gress.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er!

Last ned appen ringblad.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For Iphone

For Android

Artikkeltags