Høyresplid om tigging: Unge Høyre jubler

SPLID: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot vil ikke forby tigging, men møter motstand på Høyres landsmøte lørdag.

SPLID: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot vil ikke forby tigging, men møter motstand på Høyres landsmøte lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Narkomane må få lov til å be om en tier, mener Unge Høyre-lederen fra Hole, Sandra Bruflot.

DEL

GARDERMOEN (Nettavisen): Lørdag diskuterer Høyre endringer i prinsipprogrammet, hvor både tigging og aktiv dødshjelp får temperaturen til å stige.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot er klinkende klar:

– Jeg mener vi bør stå fast i prinsipprogrammet om at det skal være lov til å spørre om hjelp, også når det dreier seg om tigging. Jeg mener det er et viktig prinsipp og at vi har et lovverk til å forhindre organisert tigging i dag, hvis det er det som er problemet, sier Bruflot.

Flertallet på Høyres landsmøte vedtok lørdag at alle mennesker har rett til å be om hjelp, også når det gjelder tigging. Dermed ble et forslag fra fylkeslagene i Oslo, Bergen og Vestland om å stryke dette punktet nedstemt.

I dag har kommunene hjemmel til selv å bestemme om de vil innføre tiggeforbud. Vedtaket i Høyre innebærer at partiet ikke lenger kan støtte slike forbud.

– Skjærer alle over en kam

Bruflot vil at tigging i utgangspunktet skal være tillatt overalt.

– Med et forbud skjærer vi alle over en kam, også de som ikke er en del av et organisert kriminelt nettverk, for eksempel narkomane som ber om en tier, forklarer hun og fortsetter:

– Vi har lovverk til å hindre organisert tigging: Hvis du er EØS-borger og er her i mer enn tre måneder uten fast arbeid, kan du sendes ut av landet. Vi har også lovverk mot menneskehandel hvor man tvinger folk til å tigge og lovverk mot alle former for organisert nettverk som kan brukes til tigging. Så jeg håper dette kan legges inn i programmet.

– Hvor samstemte er dere i Unge Høyre om dette?

– Vi har i mange år vært mot et generelt tiggeforbud, men meningene spriker hos oss. Jeg vil tro at blant dem som er på landsmøtet nå, vil de fleste si det er feil å si ja til et tiggeforbud, sier Bruflot.

– Får dere med dere Høyre på dette?

– Jeg er veldig spent, men tror jeg det. Prinsipprogramkomiteen var enstemmig enig med oss, men så er det store fylkeslag som Vestland og Oslo som er uenige. Så jeg tør ikke si noe sikkert, sier hun, som møter motstand i debatten om tigging på Høyres landsmøte lørdag formiddag.

Innleggene fra talerstolen viser at partiet er splittet i saken.

Nedstemt om aktiv dødshjelp

Unge Høyre vil også tillate aktiv dødshjelp, men ble nedstemt av landsmøtet.

– I prinsipprogrammet er det tigging, stryke setningen om å si nei til aktiv dødshjelp og så har vi mange forslag på psykisk helse. Når det gjelder ungdomshelse, vil vi foreslå å fjerne nedre aldersgrensen for langtidsvirkende prevensjon gratis. På klima og miljø vil vi forby nysalg av diesel- og bensinbiler innen 2025, sier Bruflot.

En av dem som var mot Unge Høyres forslag om å fjerne forbudet mot aktiv dødshjelp på Høyres landsmøte lørdag, var helseminister Bent Høie.

– Ved å si ja til aktiv dødshjelp, er det å si ja til at staten skal etablere et system, regler og paragrafer som regulerer hvem som har rett til å ta det valget, og ikke minst pålegge noen til å bidra til å ta det valget. Det er en fundamental endring i tenkningen. Da lager man døden til politikk og en oppgave for staten, og det er grunnleggende i strid med Høyres prinsipper, sa Høie.

Forslaget om å fjerne setningen om å forby aktiv dødshjelp i Høyres prinsipprogram, ble altså nedstemt av flertallet på landsmøtet.

Høyres landsmøtet avholdes på Gardermoen i helga.

LES OGSÅ: – Ikke alle er så seige som Olav Thon

Artikkeltags