Tonning Riise bekjentgjorde onsdag kveld at han trekker seg som Unge Høyre-leder i kjølvannet av metoo-kampanjen. Samtidig opplyste både Tonning Riise selv og Unge Høyres generalsekretær Maria Sanner at de ikke har vært kjent med konkrete varsler om ungdomspartilederens adferd.

Varsler

Dette bestrides nå av flere kilder som Aftenposten har vært i kontakt med. Avisen skriver at Unge Høyre skal ha fått varsler om Kristian Tonning Riises oppførsel allerede i 2013.

Fire nåværende og tidligere medlemmer i Unge Høyre sier til Aftenposten at det ble varslet om minst tre episoder med Tonning Riise. Kildene sier at de varslet ved å gi skriftlig eller muntlig melding til ledere i organisasjonen.

– Det er ikke sant at det ikke er varsler på ham, sier en tidligere fylkesleder til Aftenposten.

Ifølge avisen skal ett av varslene ha blitt gitt til Wand direkte. Ringerikes Blad har vært i kontakt med Wand som ikke vil kommentere saken, men henviser til Unge Høyre og Høyre sentralt. Wand er i dag rådgiver for Høyres stortingsgruppe.

LES OGSÅ: Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert

– Avslører alvorlig svikt

Sanner erkjenner at sakene ikke er blitt fulgt godt nok opp av organisasjonen.

– Disse sakene avslører en alvorlig svikt i hvordan Unge Høyre har håndtert slike saker. Jeg beklager at de ikke ble fulgt bedre opp. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at dette ikke skal skje igjen og oppfordrer alle som mener de ikke fått god nok oppfølging, til å ta kontakt med meg. Unge Høyre skal være et trygt sted å være, skriver hun i en epost til Aftenposten.

NTB lyktes torsdag ettermiddag ikke i å komme i kontakt med Tonning Riise.

Sandra Bruflot, nestleder i Unge Høyre, overtar som leder av Unge Høyre fram til landsmøtet i juni. Bruflot er samboer med Christopher Wand og bor i Hole kommune.

LES OGSÅ: Høie: – En klok beslutning av Tonning Riise

– Lei sak

Høyre-leder Erna Solberg sier varslene mot Kristian Tonning Riise er en lei sak for både ham selv og for partiet. 

– Dette er først og fremst en veldig lei sak for Kristian, men også for Høyre. Det skal være sånn at vi oppfører oss ordentlig mot hverandre i Høyre. Det skal være et parti som er inkluderende for alle og hvor det skal være trygt å sende sine unge håpefulle til en politisk karriere. Det er viktig for demokratiet, og derfor tar vi på alvor de varslene vi nå har fått, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Hun sier de nå undersøker hvorfor partiet ikke var oppmerksom på varsler som var gitt til Unge Høyre tidligere. Flere kilder har opplyst til Aftenposten at det er snakk om minst tre varsler mot Kristian Tonning Riise.

– Unge Høyre skal få hjelp av partiet til å jobbe med dette. Både generalsekretæren i Unge Høyre og generalsekretæren i Høyre jobber nå for fullt med å få klarhet i disse spørsmålene, og så må vi trekke konklusjoner når vi er ferdige med det, sier Solberg.

LES OGSÅ: Buskerud: Statlig toppleder tilbake i jobben etter julebord-trakassering