Tar doktorgrad

Ingunn Amble fra Hønefoss disputerte for sin doktorgrad tirsdag.

Ingunn Amble fra Hønefoss disputerte for sin doktorgrad tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tilbakemeldinger fra pasienter gir bedre behandlingsutbytte. Et slikt tema blir det doktorgrad av.

DEL

Ingunn Agathe Amble fra Hønefoss disputerte for sin doktorgrad tirsdag. I sin forskning har hun påvist at systematiske tilbakemeldinger fra pasientene til behandler, gjør effekten av behandlingen bedre.

– Friskis og Svettis-medlemmer fra Hønefoss og Jevnaker var med å teste ut skjemaet som er brukt i prosjektet. De er nevnt i den første forskningsartikkelen, sier Ingunn Amble.

Modum Bad

Sammen med sine medarbeidere har Amble, som til daglig er fagdirektør ved Modum Bad, prøvd ut et tilbakemeldingssystem ved fire allmennpsykiatriske poliklinikker og to døgnavdelinger for voksne. Resultatet viser at pasienter som brukte tilbakemeldingene sammen med sin behandler samlet sett fikk bedre behandlingsutbytte.

– Dette var tydelig allerede etter tre konsultasjoner, sier Amble.

Både de som hadde en rimelig god utvikling og de som strevde mer med å bli bedre, hadde effekt av å bruke tilbakemeldingssystemet.

Samarbeid

I forskningsprosjektet samarbeidet Amble med helsepersonell ved Modum Bad, Drammen DPS og Bærum DPS. Halvparten av pasientene som deltok fikk bruke systemet og den andre halvparten ikke.

Rett før hver konsultasjon la pasientene inn i et skjema på PC hvordan de hadde det. Resultatet kom frem på en kurve som viste endring i opplevd belastning fra gang til gang. Deretter kunne behandleren og pasienten se på endringskurven sammen.

Artikkeltags