Før jul satte Hole ungdomsskole en stopper for en «besvimelseslek» elevene holdt på med, skriver NRK Buskerud. Flere elever hadde da fremprovosert egen besvimelse ved å hyperventilere.

– Vi informerte elevene om farene ved en slik lek, og gjorde det klart at skolen ikke aksepterte dette. Samme fredag sendte vi sms til alle foreldrene, sier inspektør Thor Egil Simensen til Ringerikes Blad.

Farlig fall

– Mange hadde nok en god prat hjemme den helgen. Vi har ikke fått rapporter om flere tilfeller. Det virker som vi fikk satt en tidlig stopper for dette.

Ringerikes Blad har fått tips om at slik «lek» også skjer ved andre, lokale skoler. Simensen er opptatt av at man aldri vet helt hva som skjer med kroppen og hjernen når man besvimer. Dessuten kan man slå seg alvorlig i fallet, påpeker han.

Gutt døde

Før jul døde en 12 år gammel gutt i Bodø, og ifølge Avisa Nordland og Nordlys var dødsfallet forårsaket av en form for kvelingslek.

– Det er en gammel «lek», men som stadig vekk dukker opp i nye varianter. Det går tydeligvis ut på at man påfører seg selv nesten-kveling – enten alene eller ved hjelp av andre. Det kan gjøres ved hyperventilering, eller ved å skape press på brystkassen, forklarer Brattland til Nordlys.

Livsfarlig, konkluderer han.

– Snakk sammen!

Kommuneoverlege i Ringerike, Karin Møller, er overrasket over fenomenet. Hun mener foreldrene bør snakke med barna sine om farene.

Møller presiserer at det er stor forskjell på variantene her:

– I utgangspunktet er det ikke farlig å hyperventilere og besvime. Men man blir slått ut og i ørska, og man kan falle og slå seg. Det er ikke å anbefale.

– Å forsøke å kvele seg selv eller andre for å besvime, er en åpenbar lek med liv, sier hun krystallklart.

«Leken» sprer seg via videoer på nett, og derfor er god informasjon fra voksne ekstra viktig, mener hun.