Hjem fra tur med 25 hjortelusfluer i håret

- Jeg kjemmet ut en hel haug med insekter som satt fast i håret mitt, sier Bente Senneseth (innfelt). Den plagsomme luseflua er i ferd med å bli et stort problem mange steder.

- Jeg kjemmet ut en hel haug med insekter som satt fast i håret mitt, sier Bente Senneseth (innfelt). Den plagsomme luseflua er i ferd med å bli et stort problem mange steder. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Det er ikke så mange ting som vipper meg av pinnen når det gjelder dyr, men dette gjorde det, sier Bente Senneseth etter skogturen.

DEL

Søndag tok hun og venninnen Gro Anita Baksvær turen til Veme for å plukke tyttebær.

- Er der de beste bærstedene er, sier Bente lurt.

Vel på plass tråkker de et stykke inn på Flismoen, inn i skauen, og ut i lyngen. Etter en times tid er de varme og svette, og insektene rundt dem mildt sagt intense.

- Vi gikk tilbake og satte oss i bilen, og syns det kravlet og klødde overalt, men kjørte av gårde, sier Bente.

Da de to venninnene litt senere stopper ved en butikk for å handle, ser Bente at Gro Anita har flere edderkopp-lignende dyr på ryggen.

- Jeg begynte å børste dem bort, men de satt fast. Jeg måtte dra dem av, sier hun. Og det var da moroa begynte. Med ett ser Bente at det kryper noe på Gro Anitas hals, på vei opp til håret.

- Da kjente vi på panikken, sier Bente. Begge følte det hastet å komme seg hjem.

Bente stakk innom naboen på vei hjem, og hun kunne opplyse om at det dreide seg om hjortelusflua.

Hjortelusflua er en liten blodsugende parasitt som fortrinnsvis velger seg verter som rådyr, hjort og elg. Luseflua er liten, flat med krabbelignende klør, og når den har funnet sin vert, kaster den vingene den flyr med. Når den har forsynt seg av vertens blod, svulmer bakkroppen opp.

- Da jeg fikk lest litt om den, fikk jeg virkelig panikk!, sier Bente, og skyndet seg hjem etter lusekammen.

- Jeg kjemmet ut en hel haug med insekter som satt i håret mitt, det var i alle fall 25 stykker som kravlet rundt. I tillegg satt det mange fast inni klærne mine, sier Bente som grøsser når hun tenker på det. Men til alt hell ble verken Bente eller Gro Anita bitt av de smy krypene.

Et bitt av ei hjortelusflue kan gi intens kløe i opp til et helt år.

Den turglade damen er vant til å ferdes i skogen, men det har ikke vært noen turer etter dette.

- Det er fælt å si det, men jeg har fått litt avsmak for å gå i skogen. Dette var guffent. Jeg velger heller hoggorm enn hjortelusfluer, sier hun og ler.

Artikkeltags