Dette flåttviruset smitter i løpet av minutter: – Viktig å være klar over

FLÅTT-FORSKJELL: Det er forskjell på hvor raskt smitte kan overføres ved flåttbitt, avhengig av om man blir bitt av en flått infisert av borreliose eller TBE. Ulempen med TBE-viruset er at det ikke finnes medisin etter infeksjon.

FLÅTT-FORSKJELL: Det er forskjell på hvor raskt smitte kan overføres ved flåttbitt, avhengig av om man blir bitt av en flått infisert av borreliose eller TBE. Ulempen med TBE-viruset er at det ikke finnes medisin etter infeksjon. Foto:

De fleste nordmenn er klar over at flåttbitt kan gi borreliose. Langt færre kjenner til at flåttbitt også kan føre til TBE og hjernebetennelse.

DEL

TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt, kan forårsake hjernebetennelse og overføres via flåttbitt. Ifølge Folkehelseinstituttet var det 26 registrerte tilfeller av sykdommen i 2018, mot 16 året før.

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer, at få er klar over at man kan få virussykdommen TBE og hjernebetennelse via flåttbitt.

– Undersøkelsen viser at bare 26 prosent av de spurte er klar over at flåttbitt kan føre til TBE og hjernebetennelse selv når de får alternativet presentert. Det betyr at et stort flertall ikke er klar over sammenhengen, og vi skulle ønske oss mer kunnskap om dette slik at man kan beskytte seg bedre, sier kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer til Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke deg for flått

Fra timer til minutter

Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, også kjent som Flåttsenteret, peker på tidsaspektet som en forskjell på om man blir bitt av en TBE- eller borreliose-infisert flått.

Dersom man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det som oftest ta minst 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over til personen, mens for TBE-viruset er situasjonen annerledes. Ettersom viruset befinner seg i spyttkjertlene til flåtten kan man bli smittet allerede minutter etter at flåtten har bitt seg fast, opplyser Flåttsenteret på sine nettsider.

– Det er nettopp her vi mener det hadde vært ønskelig med høyere kunnskap i befolkningen, fordi dette er viktig å være klar over for dem som er i risikogruppen. Om man blir bitt av en flått med TBE-virus er det viktig å fjerne flåtten raskest mulig forklarer Henriksen.

LES OGSÅ: Frykter ny type flått er på vei inn i norske hjem

Tilfeller i Buskerud

Til tross for økningen i antall tilfeller fra 2017 til 2018 er TBE en relativt lite utbredt sykdom i Norge.

Ifølge Folkehelseinstituttet var alle meldte TBE-tilfeller i Norge smittet nær kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud og tilstøtende geografiske områder. Smitteoverføring foregår i mildt vær, vesentlig fra april-mai til utpå høsten.

– Folkehelseinstituttet har anbefalinger på hvordan man kan forebygge flåttbitt, og gir også anbefalinger knyttet til eventuell vaksinering, dersom man setter seg inn i dette er det liten grunn til å være urolig for de aller fleste i Norge, sier Henriksen.

Det finnes en TBE-vaksine for dem som er i risikogruppen. Det anbefales å påbegynne vaksinasjon på senvinteren i god tid før flåttsesongen som i Norge begynner i april, ifølge Folkehelseinstituttet.

TBE (Skogflåttencefalitt)

Artikkeltags