Hedret partiets første formann

Sverre Bjerkeli og Kai Glemmestad har vært sentrale i arbeidet med å få minneplata til Jevnaker, og tirsdag var det 125 år siden Anders Andersen stiftet Arbeiderpartiet.

Sverre Bjerkeli og Kai Glemmestad har vært sentrale i arbeidet med å få minneplata til Jevnaker, og tirsdag var det 125 år siden Anders Andersen stiftet Arbeiderpartiet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Andersen snakket aldri om oppveksten på Jevnaker, men ble tirsdag hedret av Arbeiderpartiet på Kistefos-museet.

DEL

Arbeiderpartiets første formann snakket ikke om oppveksten på Jevnaker. Tirsdag ble han hedret under en liten markering i forbindelse med partiets 125-årsjubileum.

Anders Andersen er beskrevet som en stillferdig mann som ikke stakk seg ut. Ikke mange av hans partifeller visste at han var partiets første formann, og ingen visste med sikkerhet hvor han kom fra.

Andersen skal ikke ha fortalt noen om sin barndom, og i Arbeiderpartiets skrifter står det at han skulle være født et sted utenfor Hønefoss. Dette stedet viste seg altså å være Jevnaker.

«Lausunge»

Tidligere ordfører Kai Glemmestad fortalte om en partiformann som trolig ikke var særlig stolt av fortiden på Hadeland. På den tiden var det ikke lett å være «lausunge», som barn av ugifte mødre ble kalt, og han hadde kanskje ikke så mange gode minner fra Jevnaker. Andersen fortalte i alle fall ikke om det.

Ap ble stiftet i en tid med mye arbeidsledighet. Partiformannen var uten arbeid selv, og flere såkalte samholdsforeninger ville samle og hjelpe arbeidere i en bevegelse. Ap ble stiftet i et lite forsamlingslokale i Arendal, og Andersen var formann i to år.

– Senere startet han flere arbeiderforeninger, satt i kommunestyrer og var aktiv, men det er ganske betegnende at Anders Andersens navn ikke finnes i seks tykke bind om Arbeiderpartiets historie, sier Glemmestad.

Funnet i kirkebok

I slutten av 1980-årene hadde eksformann i jernbanearbeiderforbundet, Egil Halvorsen fra Hønefoss, flyttet til Røyken der Andersen var gravlagt. Da han fikk se minneplata tok han kontakt med Ringerike Ap. Kontakten førte til at steinen ble lagt på Haug kirkegård siden Andersen skulle komme fra et sted utenfor Hønefoss.

I 2001 begynte Sverre Bjerkeli fra Lisletta utenfor Hønefoss å undersøke hans fødested nærmere. Kirkebøkene for Hønefoss, Norderhov og Haug sokn ga ingen svar. Men i statsarkivet på Hamar, som oppbevarer kirkebøkene for Jevnaker, ble Anders Andersen funnet. Og han og Glemmestad er ikke i tvil om dette var den riktige Anders Andersen. Han kom hjem igjen til Jevnaker 1. mai 2002, da Thorbjørn Jagland innviet minnesteinen på Kistefos-Museet.

– Han var en unnselig og forsiktig mann, som jobbet i det stille, men som likevel fikk til veldig mye, sier Kai Glemmestad.

Artikkeltags