Gå til sidens hovedinnhold

Forskermoro på torget

Artikkelen er over 6 år gammel

Forskning er moro når du går i sjetteklasse. I hvert fall når det er så lekent som under forskningsdagene.

Forskningsdagene ble innledet i alt annet enn vakkert vær, men det påvirket ikke iveren til sjetteklassingene fra Tyristrand skole.

Elevene var først ute med å teste ut leken forskning på Søndre torg torsdag, og Per Olerud fra Hønefoss videregående skole bisto gjerne.

Elevbygde kjøretøyer

– Dette er kjøretøyer som er bygget av elektro-elever på skolen vår, forklarte han, og viste fram doninger som kunne styres med bevegelse.

– Men denne er det nok ikke noe særlig håp for i dag, sa han, og viste fram en solcelledrevet farkost.

– Egentlig er det et foreldreinitiativ at vi er her i dag, kunne lærerne i sjetteklassen fra Tyristrand fortelle.

– Men vi er her på grunn av forskningen på torget. Og det ser ut til at elevene liker det, kunne de konstatere.

Vil stimulere

Per Olerud synes det er viktig å stimulere til forskerglede.

– Vi vil rekruttere flere som vil satse på disse fagene, sa han, før han forklarte en av sjetteklassingene hvorfor man kan ha bruk for mattekunnskaper for å sette sammen kompliserte kjøretøyer.

– Mye av dette utstyret har vi hentet fra teknobussen, som ble solgt etter at vi hadde hatt den i 12 år. Nå har vi et nytt teknorom, hvor vi kan ta imot elevene, forteller han.

Dyr i mikroskop

Ingrid Wiik Risøy og venninnen Sofie Engeseth Stigsrud var godt fornøyd med det de fikk oppleve.

– Vi har prøvd sånn elektrisk dings man kjører. Og vi så på små dyr i mikroskop. Vi trodde et av dem var gravid, siden magen var så svær, forteller de.

– Det har vært kjempegøy her. Vi er veldig glade for at læreren vår tok oss med!

Quiz

Elevene fikk også prøve seg på en liten quiz. Lise Endrerud i Kunnandi delte villig ut premier til de som svarte på seks spørsmål. For eksempel på hvor mye en menneskehjerne veier, og når det første mennesket gikk på månen (1912, 1492, 2004 eller 1969?).

– I Kunnandi vil vi jobbe for at flere yngre skal oppdage oss, og ønske å satse på oss, sier hun om den kunnskapsbaserte studentbedriften.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Foredrag på HBV

Forskningsdagene pågår til godt ut i neste uke, og det er ikke bare et tilbud for barn. Dagen i går startet med en foredragsrunde på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Frokosten artet seg som tre kåserier etter hverandre, men i sammenheng med samfunnsansvar, ledelse og Ibsen som fellesnevner. Det var underholdende, men med en alvorlig undertone.

Rød Ibsen-tråd

Lars Petter Soltvedt er ekspert på menneskerettigheter og kom med en appell til næringslivet om å ta samfunnsansvar, Bjørn Flatås hadde en filosofisk refleksjon over begrepet ansvar, mens Tom Eide hadde en musikalsk Ibsen-refleksjon.

Forskerne kommer fra tre ulike fakulteter ved HBV, og reflekterer og stiller kloke spørsmål fra tre ulike vinkler. Alle hadde Ibsen som en rød tråd i sine kåserier.

Det musikalske blues-innslaget på rim var en humoristisk og klok avslutning om Ibsens lederskikkelser og hvorfor det gjerne går galt med dem.

Senere på dagen fikk man høre om innovasjon i rockehistorien i Hønefoss sentrum, og i neste uke venter det foredrag på HBV om matordenes historie.

Kommentarer til denne saken