Gå til sidens hovedinnhold

Randi fra Hønefoss vant hagekonkurranse

Artikkelen er over 4 år gammel

En kjøkkenhage hadde lenge stått på ønskelista til Randi Odden fra Hønefoss. Men med to smårollinger strakk ikke tida til.

Så da hun vant Felleskjøpets Facebook-konkurranse var premievalget enkelt. Det ble 16 pallekarmer til å dyrke grønnsaker i.

Ferdig kjøkkenhage

– Dette gjorde alt mye enklere for vår del. Nå er det bare å fylle på jord, og så har vi en ferdig kjøkkenhage, sier Randi Odden (36) fornøyd.

Hun har akkurat hatt besøk av Felleskjøpets hageekspert Steven Stiberg Long, kjent fra programserien Norges Hagemester på TV2. En dag med kyndig hjelp av den erfarne produksjons- og anleggsgartneren var premien, i tillegg til hageprodukter fra Nordic Garden til en verdi av 6.000 kroner.

Hageentusiast

Randi Odden jobber til daglig som skadesanerer og reiser rundt og rydder etter branner og vannlekkasjer. I fritida liker hun å stelle i hagen.

Hun anslår hageinteressen sin til ni, på en skala fra én til ti. Og hun har lyst til å bli mest mulig selvforsynt med frukt og grønnsaker.

Men fram til nå har tomatplanter, sukkererter, reddiker og squash blitt plassert litt her og der på tomta. Neste vår kan hun så alle grønnsakene direkte i pallekarmene. Hun valgte et dobbelt lag med pallekarmer, som gir 40 cm jord å dyrke i.

Som tilleggsutstyr valgte hun et såkalt smart plastlokk. Det har automatisk hevearm og gir utlufting på varme dager, i tillegg til beskyttelse mot vær og vind. Lokket kan flyttes rundt på pallekarmene etter behov.

Safter og sylter

Steven Stiberg Long monterte pallekarmene og tipset henne også om stell av eple- og plommetrærne i hagen.

Frukttrærne fulgte med da Randi og mannen overtok huset etter mormoren hennes for to og et halvt år siden. Det gjorde også flere rips- og solbærbusker og en bringebærhekk som danner gjerde mot naboen. Paret har i tillegg plantet amerikanske blåbær, boysenbær og bjørnebær. Alt blir saftet og syltet.

Randi synes det er hyggelig at datteren på to år kan gå og småplukke bær i egen hage.

– Hun er storfornøyd når hun kan få en kopp bringebær til Barne-TV om kvelden, smiler Randi.

Minstemann på to måneder må nok vente litt til før han blir bærplukker.

Flere grønnsaker

Hageplanene framover dreier seg først og fremst om den nye grønnsakhagen.

– Vi skal dyrke litt mer grønnsaker enn vi har gjort til nå. Pallekarmene blir så dype at vi også kan ha gulrøtter der. Vi har også tenkt å ta bort noen flere gamle trær og plante nye, avslutter Randi Odden.

Kommentarer til denne saken