Gran: Her mistenker polsjefen langing til mindreårige

STIKKPRØVE: Sjefen på polet i Gran, Thor Larsen, erkjenner at det er vanskelig å få bukt med langing til mindreårige. – Vi prøver å følge med så godt vi kan, og håper det vi gjør har litt preventiv effekt, sier han.

STIKKPRØVE: Sjefen på polet i Gran, Thor Larsen, erkjenner at det er vanskelig å få bukt med langing til mindreårige. – Vi prøver å følge med så godt vi kan, og håper det vi gjør har litt preventiv effekt, sier han. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Å kjøpe alkohol til noen under 18 år er straffbart. – Det er et stort problem, erkjenner daglig leder på vinmonopolet i Gran, Thor Larsen.

DEL

Han forteller om stor kreativitet blant de unge for å få tak i edle dråper før de har nådd aldersgrensa for å kjøpe på egen hånd. Som kjent er aldersgrensa for vin og hetvin 18 år, mens en må være 20 år for å få kjøpt brennevin.

Larsen har mange år bak seg som leder for det lokale polutsalget på Smietorget i Gran, og han og hans ansatte ønsker å gjøre sitt for å unngå at ungdom under 18 får tak i alkohol.

Fredag ettermiddag gikk han etter noen unge gutter som sto utenfor Nille, og hans høflige spørsmål var om de hadde legitimasjon.

– Vi prøver først og fremst å passe på inne i butikken. Typisk modus er at vi ser ungdom som er innom uten å handle, men som tar bilder av flasker. Ikke lenge etterpå dukker det opp noen som er gamle nok og handler varer som nylig er avfotografert, forteller Larsen.

LES OGSÅ: Snart kan holeværingene kjøpe øl på nettet

Kommer mange sammen

Det hender også at det kommer flere innom samtidig, noen gamle nok og andre ikke.

– Vi prøver å snappe opp hva det snakkes om, og om vi mistenker at hensikten er å kjøpe til mindreårige sier vi ifra at alle i følget må ha legitimasjon, sier Larsen.

Utflukten utenfor pol-lokalene fredag ga ingen «fangst», eller bekreftelse på langing.

– I dette tilfellet la vi merke til at ei flaske ble flyttet fra pose og over i en sekk, men vi har ingen myndighet til å ransake noen, og må tro på det vi blir fortalt når det påstås at den som eier sekken er gammel nok. Men vi håper at vår årvåkenhet har en noe preventiv effekt, sier Larsen.

De ansatte på vinmonopolet spør alle de tror er under 25 år om legitimasjon.

– Vi ser stadig at de vi spør har passert 30 år. Vi synes dette er vanskelig, men mener det er så viktig at vi ønsker å synliggjøre at vi jobber hardt for å unngå langing, forteller Larsen.

LES OGSÅ: Bare én politiker i Jevnaker ville ha ølsalg på nett

Straffbart

Lensmann Heidi Staxrud opplyser at det å kjøpe alkohol til noen under 18 år er forbudt, og går under langing. Dette reguleres av alkohollovens paragraf 10.

– Om forholdet blir anmeldt kan det straffes med forenklet forelegg eller fengsel i inntil seks måneder, opplyser hun.

Hennes råd til foreldre som utsettes for press fra ungdommer om å kjøpe alkohol til sine håpefulle, er å si nei.

Artikkeltags