Hadde 12 alvorlige elektriske feil

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

- Tilstanden var ganske dårlig, sier Dan-Henrik Sandmæl, som utførte kontrollen på det elektriske anlegget i Hønefoss kirke 4. november i fjor. VIDEO:

DEL

Ingen av de 12 feilene medførte etter hans mening fare for liv og helse.

- Jeg ble litt satt ut da jeg hørte om brannen. Jeg ble ganske overrasket, sier Sandmæl, som jobber som elektrokontrollør i Sønnico Installasjon AS. Han opplyser at dersom han hadde funnet noe som han trodde ville forårsake brann, så hadde han krevd umiddelbar utbedring.

- Ark kunne startet brann

Han mener at Hønefoss kirke var ganske lik andre kirker i Norge når det gjelder elektrisk anlegg.

- Jeg har vært i 130 andre kirker, og den største brannfaren i Hønefoss som andre steder var nok de gamle rørovnene som gikk under kirkebenkene, sier han.

LES OGSÅ: Ingen utbedringer etter rapporten

I rapporten som kirkelig fellesråd bestilte skriver han at han helst ser at hele varmeanlegget ble byttet ut. Eventuelt kunne det monteres beskyttelse foran rørovnene. Han satte fristen for utbedring til 28. februar 2010.

- Temperaturen på rørovnene var 152 grader. Hvis noen la et ark oppå en av ovnene kunne det startet en brann, sier Dan-Henrik Sandmæl.

Ødelagte skosåler

Elektrokontrolløren opplyser at enkelte andre kirker har montert gitter foran ovnene for å hindre at ark og andre brennbare gjenstander legges direkte på ovnene.

- Årsaken til at de gamle rørovnene ofte ikke byttes ut, er at det er et omfattende og vanskelig arbeid, i tillegg til at det er kostbart, sier han. Ovnene er så varme at folk får skosålene ødelagtkk skoene ødelagt hvis de sitter med beina på dem.

- Strømkablene til varmeovnene var av et gammelt slag. Det har skjedd enkelte steder at det oppstår brann i koblingspunktet der det fortsatt er gammel kabel i bruk. Det var stort sett bare til varmeovnene det fortsatt var denne gamle kabelen som var i bruk, sier elektrokontrolløren.

Mange merknader

I sin kommentar i rapporten skriver Sandmæl:

"Gamle rørovner under benker bør byttes ut, nytt varmeanlegg bør prosjekteres snarest. Underfordelinger bør oppgraderes. Det bør/må monteres brannvarslingsanlegg. Det bør/må monteres nødlysanlegg. Det er montert mye kuliokabel i kirken, kabelen bør byttes ut."

Artikkeltags