– Nok en gang opplever vi at budsjettenighet i Stortinget påfører næringslivet uforutsette og økte avgifter over natten. Nå er det datasentre som rammes ved at rabatten på el-avgiften fjernes fra 1. januar 2019, kun tre år etter at den ble innført, sier regiondirektør Grete Karin Berg, NHO Buskerud.

Uforutsigbart

Hun er klar over at den økte el-avgiften fra nyttår er ment å ramme datasentre med krypto-produksjon.

– Men vi må ikke glemme at dette samtidig gir et signal til investorer om hvor skjør og uforutsigbar den reduserte el-avgiften for datasentre er, sier hun.

– Det er naturlig å stille seg spørsmålet: Vil myndighetene løpende følge med på hva som produseres i datasentre og ut fra helt uforutsigbare kriterier øke el-avgiften når det måtte passe? spør hun.

LES OGSÅ: Kryptovault-sjefen fortviler: – Ikke lenger lønnsomt å drive med det vi gjør 

– Skremmes vekk

Berg peker på at investorer som vil satse på datasentre leter i flere land etter gode steder å etablere seg.

– Signaler om ustabile rammebetingelser svekker sannsynligheten for at Norge og Ringerike blir foretrukket. Istedenfor å tiltrekke oss investorer skremmes de vekk. Dette harmonerer ikke med Regjeringens ambisjoner om å presentere Norge som et attraktivt datasenterland, sier hun.

LES OGSÅ: Ordfører om å fjerne avgiftsfritak for datasentre: – Fornuften har seiret

– Betyr økt aktivitet

Berg tror Ringerike i utgangspunktet har gode sjanser for å trekke til seg aktører som vil satse på datasentre.

– Vi har allerede sett at dette betyr økt aktivitet for lokale underleverandører, økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. La oss for all del hegne om og heie på investeringer som bidrar til å skape vekst i regionen, sier hun.

– Negative signaler og uforutsigbare rammebetingelser kan bidra til å svekke investeringsviljen og optimismen som Ringeriksregionen nå virkelig trenger, sier regiondirektøren i NHO Buskerud.