Det siste året har vi, ifølge Statistisk sentralbyrå, brukt 15,1 milliarder kroner på grensehandel. Totalt dro nordmenn på 8,1 millioner dagsturer til Sverige for å handle mat og drikke.

LES OGSÅ: Nå lønner harryturen seg enda mer

Eksplosiv netthandel

Samtidig med at den fysiske grensehandelen øker, har vi vært vitne til en eksplosiv netthandel og ekspansive planer om å bygge ut og legge til rette for enda mer norsk handel på den svenske siden av grensen.

– Den storstilte utbyggingen på grensen tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen handler snarest. Grensehandelen rammer alle bransjer, fra apotek til sportsforretninger og dagligvare, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel i en pressemelding.

Han mener det er helt uakseptabelt at norske myndigheter legger til rette for eksport av handel og arbeidsplasser til utlandet.

Les også

Kjøper brus fra Sverige, og henter den i nærbutikken de før handlet i

Forventer hjelp fra regjeringen

– Vi forventer at regjeringen og støttepartiene fjerner momsfritaket for kjøp under 350 kroner fra utlandet og reverserer den store økningen i særavgiftene. Dette må gjøres allerede i kommende statsbudsjett, sier Andersen.

Ifølge Virke sender mange av de utenlandske netthandelsesaktørene tonnevis av usunne varer over grensen til Norge, og slipper unna både moms og norske særavgifter.

– Det er dårlig takk for folkehelse-innsatsen til norsk handel å sende omsetningen over til den andre siden av grensen. Nordmenn hamstrer store mengder med usunn mat, men sukker er ikke sunt selv om det er kjøpt i Sverige, sier Harald Andersen i Virke.