Google sporer deg enten du vil eller ikke

SPORER DEG: Om du vil forhindre Google i å vite hvor du er, finnes det en løsning.

SPORER DEG: Om du vil forhindre Google i å vite hvor du er, finnes det en løsning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Google sporer dine bevegelser og lagrer posisjonsdata selv når du har skrudd av posisjonsloggen på din enhet, ifølge AP.

DEL

«Du kan slå av posisjonsloggen når som helst. Hvis posisjonsloggen er slått av, blir ikke stedene du drar til, lagret lenger».

Slik beskriver Googles retningslinjer for personvern hvordan du kan unngå at informasjon knyttet til hvor du befinner deg blir lagret.

Det er ikke helt riktig, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Selv om Google for det meste er ganske åpne og oppriktige om å be om tillatelse til å bruke din posisjon, lagrer flere av Google-appene automatisk posisjonsdata uten å spørre om lov – selv når du har deaktivert innstillingene.

Personvernssituasjonen påvirker om lag to milliarder Android-brukere og hundrevis av millioner iPhone-brukere rundt om i verden, som alle bruker Googles kart- eller søkefunksjoner.

LES OGSÅ: Svindelen som ikke gir seg: Dette er de ute etter

– Forbedrer brukeropplevelsen

– Det er en rekke måter Google kan bruke posisjon til å forbedre brukeropplevelsen, blant annet posisjonslogg, app- og nettaktivitet og gjennom stedstjenester på enhetene, sier en talsperson for Google i en uttalelse til AP.

Google mener de har sitt på det tørre og at det står klart og tydelig i deres personvernbeskrivelser.

– Vi gir klare beskrivelser av disse verktøyene og robuste kontrollmekanismer slik at man kan skru dem på eller av og slette historikken når som helst, sier talspersonen.

LES OGSÅ: Legg ned e-tjenestebasen på Eggemoen! | Rødt Ringerike og Rødt Hadeland

Annonseinntekter

Kritikere mener grunnen til at Google er så opptatt av å spore sine brukere er for å øke annonseinntekter.

– De trekker reklamerelatert informasjon ut av dataene. Mer informasjon om brukerne betyr antakelig mer profitt for dem, sier analytiker Peter Lenz i selskapet Dstillery, som driver med annonseteknologi.

Om du vil forhindre Google i å vite hvor du er, finnes det imidlertid en løsning.

Ved å gå inn på Min aktivitet i nettleseren, kan du deaktivere både nett- og appaktivitet samt posisjonsloggen. Det forhindrer at posisjonsmarkører blir knyttet til din Google-konto.

LES OGSÅ: Derfor blir det vanskeligere og dyrere å bruke kontantene

Artikkeltags