De siste årene har det vokst fram en større ravnekoloni ved golfbanen på Kvenvikmoen i Alta, og noe av det morsomste ravnen vet er å leke med golfklubbens golfballer, skriver ifinnmark.no

Daglig leder Roar Johansen og hans kollegaer i Alta golfklubb har nå sett seg nødt til å stenge drivingrangen, rett og slett fordi ravnen stjeler golfballer i tusentall. Bare i år har den stjålet golfballer for 32.000 kr.

De første årene forsvant det rundt 5.000 baller i året, men når golfklubben nærmest gikk tom for baller i år, var det slutt.

– Det er 60–70 ravn i området, og så langt i år har de tatt 8.000 golfballer, sier en frustrert daglig leder, som har observert at ravnen liker å leke med golfballene deres.

– Ravna er mest aktiv på morgenen, og det ser ut som om den bruker golfballene som leketøy. Når den mister en ball, så er det ned å hente en ny. Vi har derfor stengt drivingrangen for i år.

 

Plukker baller som er i spill

Det er i hovedsak på drivingrangen at golfballene har forsvunnet i tusentalls de siste årene, men nå har også ravnen begynt å plukke baller som er i spill.

– Det er ikke uvanlig at vi mister en ball eller to når vi spiller, men under klubbturneringen forrige helg stjal ravnen to baller som var i spill, forteller Roar Johansen.

 

Testet gule baller

Ettersom problemet med ravner ikke er noe nytt, har golfklubben prøvd ulike grep for å unngå at ravnen har plukket ballene deres. De har gått fra hvite til gule baller, men effekten har uteblitt.

– Vi har også hatt salmiakk i vaskevannet til golfballene og vi har satt opp fugleskremsel, sier daglig leder, som også har endret plukkevanene for å være et steg foran ravnen, men det fungerte bare i en kort periode.

– Vi plukket før ballene på morgenen, men det måtte vi bare slutte med. For vi hadde ikke hatt noen baller igjen om vi gjorde det. Nå plukker vi om kvelden, men på høsten så var den tidlig ute igjen, fortsetter Johansen, som har irritert seg over lekne balltyver foran ballplukkemaskinen mer enn en gang i høst.

 

Ta ned bestanden

Nå håper Alta golfklubb at jegere vil være med å bidra til å ta ned ravnekolonien ved golfanlegget. De ser ingen annen løsning på problemet.

– Det er vanlig jakt på ravnen fram til 15. mars, og vi håper at de som har lyst til å skyte noe annet enn ryper jakter på ravnen. Men vi har mest tro på å ta den på bakken. Derfor er vi i gang med å lage ravnefeller, sier daglig leder i Alta golfklubb.

– Vi må ta ned bestanden. Det er det eneste tiltaket som fungerer.

LES OGSÅ: Har felt fire kanadagjess ved golfbanen i Hole

Balljakt

Det var norskgolf.no som omtalte saken først, og til dem sier også Johansen at de håper å finne de nesten 40.000 ballene som er stjålet.

– 40 000 golfballer ute i naturen kan umulig være bra for miljøet, men det er så bratt og ulendt terreng rundt i fjellene rundt golfbanen at det er vanskelig å lete etter dem til fots, sier Johansen til norskgolf.no.

– Vi skal teste ut GPS-sporing i ballene, og vurderer også å gå over fjellsiden med en drone. Fordelen med å ha byttet til gule baller, er at de blir noe lettere å få øye på ute i skogen. Nå erklærer klubben en liten krig mot fuglene. Ravnestammen har vokst ganske betraktelig det siste året, for de har ingen naturlig fiende her.