Ga anker, fikk steinrøys

Artikkelen er over 14 år gammel

Et flott skipsanker pryder plenen ved Ringerike rådhus. Det er gaven fra Emmeloord i Holland. I den hollandske byen ligger ei "steinrøys" fra Ådal. Den gaven er gitt av Ringerike kommune. Det er direkte flaut å se den.

DEL

Det var i 1970 Ringerike kommune etablerte vennskapsforhold til den hollandske kommunen Gemeente Noordoostpolder med byen Emmeloord som hovedstaden, slik Hønefoss er i Ringerike. Det begynte egentlig med at Ringerike hvert år sendte nedover et juletre, og det var daværende ordfører Johan Nymoen som var leder for den første kommunale delegasjonen fra Ringerike.

Som motytelse for julegrana har Ringerike kommune fått tulipanløker som er satt ut en rekke steder i kommunen. Forholdet mellom kommunene utviklet seg etter hvert slik at mange korps og kor fra Ringerike har vært nettopp i Emmeloord, og det har vært en utstrakt skoleutveksling mellom de to kommunene Ringerike og Gemeente Nordoostpolder.

For å markere at det i 1980 var 10 år siden vennskapsforholdet mellom de to kommunene ble etablert, ble det utvekslet gaver. Ringerike kommune fikk et over 100 år gammel skipsanker som har ligget i den grunnen i Nordoostpolder som ble tørr etter dikearbeidene, mens steinfattige Gemeente Noordoostpolder og Emmeloord, som Holland for øvrig, hadde ytret ønske om noe i stein som jubileumsgaven fra Ringerike.

Stein fra Ådal

Og stein ble det i rikt monn. Fra Bergsund ved Sperillen i Ådal ble det tatt steiner, hvor de to største veier noe rundt 30 tonn. De ble av Forsvaret kjørt til Kristiansand og losset om bord på en båt. Den éne steinen bærer en snart uleselig inskripsjon som vi kunne tyde slik: Ringerike (Norge) 1970 - 1980 Noordoostpolder.

Kort tid etter avdukingen var Hallingby skolekorps på tur til Emmeloord, og musikantene hadde med seg steiner i bærbar utgave som de plasserte ved de store steinene.

Det som kanskje kunne se vakkert ut den gang, bærer i dag preg av en plass mer eller mindre i forfall. En plass midt i hjertet av byen Emmeloord, der steingaven fra Ringerike er et sted hvor det er tomme ølbokser, plastbegre, papir og annet rask. Merkelig nok ikke antydning til en eneste tulipan eller blomst for øvrig.

– Trist å høre

Erik Haraldseth, som var ordfører i Ringerike da han var i Emmeloord for å overrekke steingaven i 1980, er overrasket over at hollenderne ikke tar vare på gaven.

– Det er trist å høre at det ser stygt ut. Vår mening med gaven var i tråd med ønsket fra Emmeloord, og det er leit hvis de ikke holder området i orden, er den korte kommentaren fra Erik Haraldseth.

Hønefoss Ungdomskorps, der Haraldseth selv spilte, var med og kastet glans over avdukingen.

Det var den gang. I dag er det i hvert fall ikke mye glans over " steinrøysa" på torget i Emmeloord.

Artikkeltags