Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi fuglene et hjem i hekkesesongen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er på tide å tenke på hekkesesongen. Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet vil ha folk med på nasjonal fuglekassedugnad.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen har de tre organisasjonene nå startet prosjektet Oppdrag fuglekasse , med mål om å få opp 1.000 nye fuglekasser i år. Målet er å hjelpe fuglene med gode reirplasser, men også å spre naturglede, kunnskap og engasjement for fuglelivet.

– Vi ønsker å få folk mer ut i naturen og spre kunnskap om hvilke krav de ulike artene stiller til biotopene. Samtidig er fuglekasser rett og slett praktisk naturvernarbeid, for mange av fuglene våre trenger et sted å bo, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Prosjektet går over tre år, og hvert år peker de tre organisasjonene ut tre arter som skal få særlig oppmerksomhet. I år er det kjøttmeis, stær og tjeld som skal få en økt tilskudds-boom i fuglekassemarkedet.

Ornitologforeningen har pekt ut tjelden som årets fugl. Tjelden er som kjøttmeisen tallrik over hele landet, men bestanden viser tegn på tilbakegang.

Stæren var før vanlig over hele Norge, men er nå kategorisert som nær truet, ifølge Artsdatabanken.

Kjøttmeisen var i den årlige hagefugltellingen igjen den mest vanlige arten av alle, slik den har vært siden telledugnaden begynte i 2008.

– For mange fugleinteresserte i Norge startet interessen med fuglekasser. Det er en fin måte å komme nært innpå fuglene, samtidig som det er motiverende å gjøre noe praktisk og hjelpe dem, sier Eggen.

Slik gjør du det:

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.