Ringerikes Blads ungdomsredaksjon Puls gjennomførte sitt eget prosjekt i måneden før valget - #FØRSTEGANGSVELGER.

– Det var spennende å drive med litt politisk stoff i Puls, selv om vi drømte om å få enda klarere svar på våre spørsmål. Jeg er redd diffuse taler gjør det vanskeligere for velgeren å finne sitt parti. Og selv om valgdeltakelsen var så lav, håper jeg flere unge stemte i år, sier Katarina.

– Det var veldig moro å jobbe med dette. Håpet er vel at vi kanskje bidro til at noen flere ble interessert, sier Benjamin.

– Laber interesse

– Opplevde dere at ungdom var engasjert i valget?

– Noen er veldig engasjerte, men samtidig har jeg inntrykk av at en ganske stor gruppe har veldig lav interesse, sier Benjamin.

– Generelt virker det som interessen for politikk var laber blant unge, men vi møtte først og fremst det fåtallet som virkelig er engasjerte, forteller Katarina.

LES OGSÅ: Puls presenterer: Lokale ungdomspolitikere

– Ambisiøse ungdommer

– Hvilket inntrykk har dere av de unge lokalpolitikerne?

– Ungdomspolitikerne i Hole, Ringerike og Jevnaker er ambisiøse, og har gode visjoner for hjemkommunene. Og i alle fall sterke meninger. Jeg er sikker på at de tørr å stå for selvstendige meninger, selv om de er så unge under møter med mer erfarne politikere, ytrer Katarina.

– De lokale ungdomspolitikerne er generelt veldig flinke, noe man kan se tydelig på at flere kom seg inn i kommunestyret, sier Benjamin.

10 prosent økning

Førstegangsvelgere er mer hissig på stortingsvalg.

I 2009 stemte 56,2 prosent av de yngste med stemmerett. I 2013 avla 66,5 prosent av førstegangsvelgerne sin stemme. Ikke siden 1989 hadde så mange stemt ved stortingsvalg.

Til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg var det 130.642 stemmeberettigede 18- og 19-åringer i Norge. Svar på hvor mange som stemte kommer cirka 8. desember ifølge Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: De skal kjempe ungdommenes sak i de nye kommunestyrene

Lærte av jobben

– Dere var begge førstegangsvelgere. Brukte dere stemmeretten?

– Jeg stemte ja, og det var ekstra gøy å stemme når jeg gjenkjente navn på listene, svarer Katarina.

– Ja, jeg brukte stemmeretten. Da jeg jobbet med det politiske stoffet fikk jeg vite mye om hva partiene står for, og det gjorde det ganske lett å velge hvem jeg skulle stemme på, avslutter Benjamin.

LES OGSÅ: - Vil gjøre regionen bedre for de unge

LES KOMMENTAR:

Les også

Valg ditt, og valg datt!